Izskatīs iniciatīvu atcelt prasību par Covid-19 sertifikāta nepieciešamību bērniem sporta nodarbībās

© Oksana Džadana/ F64

Saeima šodien lēma nodot izskatīšanai parlamenta Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā iniciatīvu par prasības pēc Covid-19 sertifikāta atcelšanu bērniem sporta nodarbībās.

Kad Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē tika izskatīta šī iniciatīva, tās pārstāvji norādīja uz to, cik svarīgi ir nodrošināt iespēju bērniem piedalīties arī komandu sporta spēlēs, tajā skaitā, lai viņi nezaudētu līdz šim iegūto fiziskās sagatavotības līmeni.

Iniciatīvas "Par sportu bērniem" pārstāvju konsultante Rita Purmale-Jirgensone uzsvēra nepieciešamību ievērot bērnu tiesības uz pieeju sporta nodarbībām.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka bērni, esot kopā garderobēs, kā arī socializējoties pēc treniņiem, var saslimt ar Covid-19. Pēc tam Covid-19 var no bērniem tikt nodots vecākiem un no vecākiem vecvecākiem, atzīmēja Perevoščikovs. Viņš gan arī pieļāva testēšanas izmantošanu kā risinājumu šai situācijai.

Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols gan norādīja, ka ģērbtuves treniņu vajadzībām netiek izmantotas un uzsvēra, ka vecāki ar bērniem brauc prom no Latvijas, lai ārpus valsts nodrošinātu iespēju bērniem trenēties.

Iepriekš vēstīts, ka iniciatīvas "Par sportu bērniem" autors Jānis Valters rosinājis atcelt prasību par vakcinācijas vai izslimošanas sertifikāta nepieciešamību bērniem sporta nodarbībās, un mudina rast alternatīvu risinājumu, kas neierobežotu pilnvērtīgu treniņu apmeklējumu.

Parakstu vākšanas iniciators iepriekš norādīja, ka bērni ir Latvijas sporta nākotne, tomēr šobrīd viņiem ir liegts pilnvērtīgi trenēties. Pašlaik visi, kas ir jaunāki par 12 gadiem paliekot "aiz borta", jo viņi nevar saņemt vakcīnu.

"Tas nozīmē, ka viņiem atkal viss būs jāapgūst no jauna, un ieguldītie pūliņi aiziet vējā. Kādi ir alternatīvie risinājumi pilnvērtīgu treniņu veikšanai? Piemēram, bērniem līdz 12 gadiem to vienkārši nav," paudis Valters.

Svarīgākais