5 latu dēļ Bauskā dežurē 50 policistu

© Raitis Plauks, f64

Iztērēti valsts līdzekļi, dīkstāvē pavadīta diena, pretī iegūti pieci lati – šādi var raksturot vakar notikušo policijas uzlidojumu Bauskai. Pilsētā teju uz katras gājēju pārejas bija norīkots postenis ar diviem policistiem, savukārt pie Bauskas rajona tiesas nama gājēju pārejas dežurēja pat mikroautobuss ar kārtībsargiem.

Vēl ducis policistu bija paslēpti tiesas nama pagalmā. Baušķenieki par redzēto ir izbrīnīti, jo nekas tāds pilsētā līdz šim nav manīts. "Ikdienā jau te policiju neredz, esmu vairākas reizes aplaupīts, rakstījis iesniegumus, bet vainīgos policija tā arī nav notvērusi," stāsta Bauskas iedzīvotājs Valdis Pakulis. Viņš un vēl aptuveni 30 cilvēki bija ieradušies atbalstīt Igoru Maiši, Edgaru Zeltiņu, Gati Stelpi un Ivetu Kalniņu, kuri apsūdzēti par Administratīvā pārkāpuma kodeksa neievērošanu, pretojoties Alfas vienībai.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece skaidro, ka policisti nodrošinājuši sabiedrisko kārtību. "Tiesa izskatīja četras lietas saistībā ar Bauskas tilta blokādi, savukārt mēs darām savu darbu," saka I. Sietniece. Uz jautājumu, vai bijuši kādi draudi vai provokācijas, policijas pārstāve neatbild. Arī uz vaicājumu, vai ikdienā, kad notiek tiesas sēdes, pilsētā pulcējas tik daudz kārtībsargu, – arī ne. Jāpiebilst, ka kārtību vakar Bauskā nodrošināja gan vietējie, gan Jelgavas policisti, kopā aptuveni pussimts vīru.

Baušķenieks V. Pakulis domā, ka bailes radījis internetā izskanējušais aicinājums tiesas dienā nemitīgi šķērsot gājēju pāreju, tādējādi kavējot satiksmi. Provokācijas nenotika, taču brīdī, kad protestētāji devās pāri ielai uz tiesas namu, pie gājēju pārejas saskrēja aptuveni astoņi policisti.

Pirmais apsūdzētais I. Maiše uz tiesu nebija ieradies, viņa lietu skatīs 15. oktobrī. Otrs apsūdzētais, bijušais tālbraucējšoferis Edgars Zeltiņš savu vainu atzina, sakot, ka ir pārkāpis likumdošanu, taču morāli vainīgs nejūtas. "Es stāvēju pirmajā rindā un nepakļāvos policijas aicinājumam pamest tiltu. Es nesitu un nebiju vardarbīgs, neviens tur nebija agresīvs. Ja gribētu, tos Alfas vīriņus viegli būtu ielidinājuši pār tiltu upē, bet neviens to nedarīja. Toties Alfa gan sita ar stekiem!" atceras E. Zeltiņš.

Tiesa viņam piesprieda piecu latu naudas sodu, taču viņš nolēmis to nemaksāt, iekams valsts nevarēs viņu nodrošināt ar darbu.

Trešais apsūdzētais Gatis Stelps stāsta, ka bijis pirmais, kurš izgāja pret Alfas vīriem. "Tur bija bērnu mātes, vecas sievietes. Uzskatu, ka pret viņām brutālu spēku nevar lietot, tāpēc arī izgāju priekšā. Darītu to arī nākamreiz!" saka G. Stelps. Tiesa viņam sodu nepiesprieda un lietu skatīs vēlāk, jo vīrietis bija ieradies teju trīs promiļu reibumā. "Vakar iedzēru nedaudz, jo biju uztraucies, neesmu pieradis pie televīzijas kamerām," sevi attaisno G. Stelps.

Emocionāli noskaņota bija arī apsūdzētā Iveta Kalniņa: "Mana vaina bija tā, ka uz tilta sadevāmies rokās, es to atzīstu!" Sieviete atceras, ka protestētāji bijuši miermīlīgi un laiduši tiltam pāri gan operatīvo transportu, gan citus braucējus. Kādi lietuvieši steigušies uz prāmi, parādījuši biļeti un, aplausu pavadīti, mierīgi aizbraukuši. "Lasīju, ka Alfu sūtīja, lai mūs apsargātu no agresīvajiem korķī stāvētājiem! Tās ir absolūtas muļķības! Neviens no fūrēm nenāca un neprotestēja!" I. Kalniņa, ieraugot Alfas vienību, palūgusi apkārtējos apsēsties, jo pēc bandītu likumiem zina, ka guļošos nesit. Vēlāk viņa piecelta kājās un ielikta policijas busiņā. Tiesa I. Kalniņu attaisnoja pilnībā, un pārpildītā zāle šo spriedumu uzņēma ar aplausiem.

Svarīgākais