Ceļošanai plāno noteikt 9 mēnešu derīguma termiņu Covid-19 sertifikātam

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Veselības ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē šodien uzsvēra, ka Latvijā derīguma termiņu Covid-19 sertifikātam ceļošanai vajadzētu noteikt 9 mēnešus līdzīgi kā to plānots noteikt Eiropas Savienībā.

Tas būtu racionāli, lai cilvēkiem nejauktu galvu un attiecībā uz ceļošanu noteikumi būtu skaidri. Rīt arī Eiropas Komisija plānojusi lemt par šo jautājumu.

Portāls NRA jau rakstīja, gala lēmumu par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu Latvijā varētu pieņemt līdz Ziemassvētkiem. Virknē Eiropas valstu jau ir noteikts Covid-19 derīguma termiņš. Piemēram, Lietuva ir noteikusi 7 mēnešu derīguma termiņu, Austrija - 270 dienas (aptuveni 9 mēnešus). Eiropas Savienībā attiecībā uz ceļošanu Covid-19 sertifikātam ir noteikts 9 mēnešu derīguma termiņš.

Ministrs LTV raidījumā "Šodienas jautājums" iepriekš skaidroja, ka vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš varētu būt trīs mēnešus ilgāks nekā laiks, kad jādodas pēc balstvakcīnas, kas "Janssen" ir divi mēneši, "AstraZeneca" - pieci mēneši, bet "Pfizer/Biontech" un "Moderna" - seši mēneši. Attiecīgi vakcinācijas sertifikātiem varētu būt atšķirīgi derīguma termiņi atkarībā no vakcīnas. Tas arī nozīmētu, ka Latvijā vakcinācijas sertifikāts būtu spēkā īsāku termiņu nekā citviet Eiropas Savienībā, kur tas ir derīgs deviņus mēnešus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.