Ārlietu ministrija ar 44 204 eiro plāno atbalstīt Komunisma upuru memoriālo fondu

© facebook.com

Ārlietu ministrija (ĀM) ar 44 204 eiro plāno atbalstīt Komunisma upuru memoriālo fondu, izriet no ĀM sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdība.

ĀM pavēstīja, ka Komunisma upuru memoriālais fonds ir vērsies pie vairākām valstīm, kas ir cietušas no komunisma režīma, tai skaitā nosūtījis vēstuli Latvijas Ministru prezidentam ar aicinājumu finansiāli atbalstīt komunisma upuriem veltīta muzeja izveidi Vašingtonā.

Tiek plānots muzeja pirmo kārtu atklāt 2022.gada pavasarī. Paredzēts, ka tas darbosies gan klātienē, gan tiešsaistē, un apmeklētājiem tiks piedāvāts visaptverošs saturs par komunismu un tā vārdā pastrādātajiem noziegumiem visā pasaulē. Tāpat muzejs organizēs sabiedrības iesaistes pasākumus, lai saglabātu un veicinātu izpratni par komunisma režīmu pastrādātajiem noziegumiem.

ĀM atzīmēja, ka fonds ir izveidots 1993.gadā ar vienbalsīgu ASV Kongresa lēmumu. Tā ir nevalstiska organizācija, kas nodarbojas ar pētniecību, cilvēktiesību aizstāvību un sabiedrības izglītošanu par komunisma režīmu pastrādātajiem noziegumiem. Fonda darbs būtiski palīdz vairot politisko atbalstu Latvijas drošības stiprināšanas iniciatīvām ASV Kongresā.

Pēc ĀM paustā, tas ir ilggadējs un uzticams sadarbības partneris un Latvijas politiskās dienaskārtības atbalstītājs. Latvijas vēstniecība ASV kopā ar fondu rīko ikgadējus komunisma upuru piemiņai veltītus pasākumus. Piemēram, 2019.gadā fonds sadarbībā ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām organizēja pasākumu par godu Baltijas ceļa 30.gadadienai. Komunisma upuru memoriālo fonds ir arī Latvijas Okupācijas muzeja sadarbības partneris.

Fonda muzeja izveidi finansiāli jau ir atbalstījušas Polija un Ungārija, atbalstu solījušas arī Igaunija un Lietuva. Kā skaidroja ĀM, Latvijas ieguldījums dotu iespēju muzeja ekspozīcijā iekļaut liecības par PSRS komunistiskā režīma graujošo ietekmi uz Latvijas attīstību ilgstošās okupācijas laikā.

Tas, ĀM ieskatā, ne tikai nostiprinātu sadarbību ar fondu, bet arī palīdzētu būtiski paplašināt zināšanas par šiem notikumiem gan ASV iedzīvotāju, gan citu Vašingtonas apmeklētāju vidū no visas pasaules. Saskaņā ar 2020.gada datiem Vašingtonu ik gadu apmeklē vairāk nekā 20 miljoni tūristu.

Ņemot vērā minēto un citu reģiona valstu iesaisti, ĀM informatīvajā ziņojumā lūdza atļauju veikt maksājumu fonda iecerētā muzeja ekspozīcijas izveidošanai 50 000 ASV dolāru jeb 44 204 eiro apmērā.

ĀM norādīja, ka patlaban noris darbs pie muzeja ekspozīcijas sagatavošanas un ir plānots noslēgt darbu pie muzeja pirmās kārtas 2022.gada pavasarī. Lai savlaicīgi nodrošinātu ekspozīcijas sagatavošanu uz atklāšanas pasākumu, ir svarīgi veikt maksājumu fondam šogad.

ĀM, izvērtējot 2021.gada budžeta līdzekļu izlietojumu, ir radusi iespēju nepieciešamos līdzekļus segt no ministrijas apstiprinātā budžeta, ņemot vērā, ka Covid-19 izplatības dēļ noteiktajiem ierobežojumiem Latvijā un pasaulē nav iespējams nodrošināt visus plānotos pārstāvības un komandējumu izdevumus. Pieejamie līdzekļi ir budžeta apakšprogrammā "Diplomātiskās misijas ārvalstīs". Lai veiktu minēto maksājumu, ir nepieciešama apropriācijas pārdale apakšprogrammās.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais