ZZS kritizē ZM par neprofesionāļu iecelšanu "Latvijas valsts mežu" padomē

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) neapmierina Zemkopības ministrijas (ZM) izraudzītie "Latvijas valsts mežu" (LVM) padomes locekļi, jo daļa no tiem nav saistīti ar meža nozari.

Kā informēja politiskā spēka pārstāve Dace Kārkliņa, ZZS, vērojot pēdējā laika notikumus saistībā ar LVM padomes maiņu, tajā ieceļot ar meža nozari nesaistītus pārstāvjus, bažījas, vai ZM "necenšas īstenot kādas politiskas, ne ar pārdomātu un valsts interesēm atbilstošu mežu apsaimniekošanu pamatotas intereses".

Novembrī jaunajā LVM padomē tika iecelts arī Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rinalda Muciņa, un šādu amatu apvienošana izraisīja rezonansi daļā sabiedrības. LVM padomē tika apstiprināts arī Kaspars Ozoliņš, Aivars Tauriņš un Edmunds Beļskis.

ZZS savā paziņojumā vērš uzmanību, ka nākamā gada maijā beidzas uzņēmuma valdes locekļu pilnvaras. "Laikā, kad ZM politiskā vara piederēja ZZS, nebija pat iedomājama situācija, kad lielo valsts uzņēmumu vadībā nonāktu savi cilvēki, kas, iespējams, no nozares neko nesaprot. Gluži pretēji, konkursā uz atbildīgajiem amatiem ZM padotībā un pakļautībā esošajās iestādēs tikai aicināti pietiekties nozares profesionāļi, praktiķi un zinātnieki," apgalvo bijušais zemkopības ministrs, pašreizējais Saeimas deputāts Jānis Dūklavs (ZZS).

ZZS akcentē, ka LVM ir tautsaimniecībai svarīgs uzņēmums, kas pārvalda un apsaimnieko 1,62 miljonus hektāru Latvijas zemes, tai skaitā 1,39 miljoni hektāru ir mežs. Kopējā uzņēmuma aktīvu vērtība 2020.gada beigās sasniedza 563,3 miljonus eiro un valsts budžetā dividendēs tika iemaksāti 60,9 miljoni eiro.

ZZS Saeimas deputāti sagatavojuši jautājumus Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), aicinot sniegt detalizētu informāciju par to, kādu valstij piederošo uzņēmumu kapitāldaļas (akcijas) tuvāko gadu laikā ir plānots uzsākt kotēt biržā. Premjeram deputāti pieprasa norādīt konkrētu valdības stratēģiju valsts uzņēmumu apsaimniekošanā, skaidrojot iespējamos ieguvumus tautsaimniecībai no tās īstenošanas.

Tāpat ZZS Saeimas deputāti aicina zemkopības ministru Kasparu Gerhardu (NA) sniegt informāciju par to, kāda ir ZM kā LVM kapitāldaļu turētājas stratēģija un plāni attiecībā uz uzņēmuma attīstību, tai skaitā efektīvu un sabiedrības interesēm atbilstošu pārvaldību.

Kā ziņots, no amatpersonām, kas piekritušas Muciņa iecelšanai LVM padomē, būtu nepieciešama plašāka informācija par šādu lēmumu, iepriekš Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē norādīja valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Apzinoties Muciņa slodzi darbā PSKUS, rodas jautājums, ar kādu ieguldījumu no viņa rēķinās LVM vadība vai šī uzņēmuma kapitāldaļu turētājs, kas šajā gadījumā ir ZM, norādīja Irklis.

Pārresoru koordinācijas centra pārstāvis Vladislavs Vesperis piekrita Irklim, norādot, ka Muciņa gadījumā, īpaši Covid-19 krīzes apstākļos, darba slimnīcā noteikti ir daudz, organizējot visus procesus, tādēļ ir jautājums, kā vēl var atlicināt laiku darbam LVM padomē.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.