Rod risinājumu pārslogotajiem nodarbinātības inspektoriem

Lai gan bezdarbnieku skaits Latvijā pēdējā gada laikā dubultojies un būtiski pieaudzis darba apjoms Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA), kas ir pirmā, kur cilvēki vēršas uzreiz pēc darba zaudēšanas, nodarbinātības inspektoru skaits nav palielināts, pat otrādi – griežot valsts budžeta izdevumus, ir optimizēta arī NVA.

Šogad NVA uzsākusi Eiropas Sociālā fonda finansētu projektu Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, lai uzlabotu ne tikai NVA klientu apkalpošanas kvalitāti, bet arī atbalstītu jauniešus bezdarbniekus, un tā ietvaros NVA filiālēs visā Latvijā praktizēsies 144 jaunieši bezdarbnieki.

Liela slodze

Straujais bezdarba pieaugums un veiktā NVA darbības optimizācija, samazinot aģentūras darbinieku skaitu, ir ievērojami palielinājuši darbinieku noslodzi, kas būtiski var ietekmēt sniegto nodarbinātības pakalpojumu kvalitāti. Aģentūras darba apjoms ir būtiski pieaudzis – ja 2006. gadā uz vienu aģentūras darbinieku bija 82 bezdarbnieki, 2009. gada septembrī – jau 306 bezdarbnieki.

Visvairāk ar pieaugošo bezdarbnieku skaitu saskaras inspektori, pēdējā gada laikā bezdarbnieku skaits uz vienu inspektoru ir dubultojies – ja 2008. gadā uz vienu inspektoru bija 327 bezdarbnieki, tad 2009. gada septembrī – jau 630. Šāds darba apjoms neļauj nodrošināt klientu apkalpošanu un konsultācijas bez gaidīšanas, daudzās filiālēs tiek izsniegti reģistrācijas numuriņi uz nākamo darba dienu, bet konsultācijas garums sarucis līdz 5–10 minūtēm, kuru laikā ir jānodrošina individuāla pieeja katram klientam, lai noteiktu piemērotākos nodarbinātības atbalsta pasākumus, kas palīdzēs personai ātrāk atgriezties darba tirgū.

Rasts risinājums

Šī problēma akcentēta arī Labklājības ministrijas izstrādātajā koncepcijā Par iespējām stiprināt Nodarbinātības valsts aģentūras kapacitāti, lai spētu apmierināt pakalpojumu pieprasījuma palielinājumu. Tāpat norādīts, ka ir nepieciešama bezdarbnieku kvalifikācijas celšana, nodrošinot darba praksi, kas īpaši svarīga ir jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, kuriem ir minimāla līdzšinējā darba pieredze.

Izskatot koncepciju valdībā, kā risinājums pieņemts lēmums, izmantojot Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumu, piesaistīt aģentūrai atbalsta personālu – 127 praktikantus, kuri sniegs atbalsta funkciju darbam ar klientu, nodrošinot filiāļu pieejamību atbilstoši klientu plūsmām.

Praktizējas visā Latvijā

Projekta mērķis ir stiprināt iestādes kapacitāti pakalpojumu sniegšanā, lai arī turpmāk nodrošinātu bezdarbniekiem, darba meklētājiem, bezdarba riskam pakļautajām personām aktīvos nodarbinātības un preventīvos bezdarba samazināšanas pasākumus atbilstoši situācijai darba tirgū. Savukārt otrs mērķis ir, īstenojot darba prakses, nodrošināt jauniešu bezdarbnieku ar augstāko izglītību konkurētspējas pieaugumu darba tirgū.

Projekta realizācija uzsākta šā gada aprīlī, un projektā bija aicināti iesaistīties jaunieši bezdarbnieki vecumā līdz 25 gadiem, kuri nesaņem pabalstu, ieguvuši augstāko izglītību (sākotnēji projektā bija noteikts, ka var iesaistīties tikai jaunieši ar augstāko izglītību sociālajās zinātnēs, taču pēcāk pretendentu loks tika paplašināts un projektā varēja pieteikties arī jaunieši ar augstāko izglītību cilvēkrīcības zinātnēs, informācijas un komunikācijas, komerczinībās un administrēšanā, tiesību zinātnēs, kā arī pedagogu izglītībā un izglītības zinātnēs). Pašlaik projektā iesaistījušies 82, bet prakses vietās pašlaik strādā 68 bezdarbnieki. Prakses vieta NVA filiālēs tiks nodrošināta gadu, un prakses laikā bezdarbnieki katru mēnesi saņems 150 latu stipendiju.

Kopumā pasākuma īstenošanā tiks ieguldīti ESF un valsts līdzekļi 482 300 latu apmērā. Pasākums tiks īstenots līdz 2012. gada 1. aprīlim.

Svarīgākais