Noraidīts būvnieku arodbiebrības lūgums pagarināt obligātās vakcinācijas termiņu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Operatīvā vadības grupa (OVG) noraidījusi būvniecības nozares pārstāvju priekšlikumu jomas pārstāvjiem pārcelt Covid-19 vakcinēšanās prasības gala datumu, liecina publiskotais OVG sēdes protokols.

Ceturtdien Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrība sniegusi OVG ziņojumu par vakcinācijas aptveri būvniecības nozarē strādājošajiem un nozares darba turpināšanas apdraudējumu pēc 15.decembra, kas Latvijā noteikts kā gala termiņš, kurā klātienē strādājošajiem jābūt pabeigtam pilnam vakcinācijas kursam pret Covid-19.

OVG priekšlikumu noraidīja, paredzot, ka bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta nevarētu turpināt darbu būvniecībā.

Vienlaikus OVG aicināja arodbiedrību veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai būvniecības nozarē strādājošie pēc iespējas ātrāk veiktu vakcinēšanos.

Kā liecina Ekonomikas ministrijas (EM) publiskotā informācija, līdz 5.decembrim pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 noslēguši bija 83% no būvniecības nozarē strādājošajiem.

Jau vēstīts, ka šogad novembrī Latvijas Būvnieku asociācija prasa atzīt par "force majeure" situāciju un apstākļus, kas būvniecībā izveidosies pēc 15.decembra, kad nevakcinēti vai Covid-19 nepārslimojuši darbinieki nedrīkstēs strādāt būvobjektos.

Asociācijas pārstāvji skaidroja, ka spēkā esošie līgumi, kurus patlaban izpilda būvnieki, ir noslēgti iepriekš, nezinot un nevarot paredzēt prasību pēc 15.decembra saskaņā ar valdības rīkojumu nepielaist pie darba būvniecībā darbiniekus bez derīga Covid-19 sertifikāta.

Tāpat ziņots, Ministru kabinets iepriekš paredzēja, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15.novembrim būs sākuši vakcinācijas kursu, taču vēl nav saņēmuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē. Šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15.decembris.

Tādi paši nosacījumi attiecas arī uz privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuri darba pienākumus privātajā sektorā veic klātienē un nonāk tiešā saskarsmē ar klientiem, ir pakļauti inficēšanās riskam vai nodrošina uzņēmuma darbības nepārtrauktību. Nodarbinātajiem, kurus darba devējs, izvērtējot riskus, informēja par pienākumu vakcinēties, ir jānoslēdz vakcinācijas kurss līdz 15.decembrim.

Pienākums vakcinēties līdz 15.decembrim attiecas arī uz tiem nodarbinātajiem, kuri nav tiešā saskarsmē ar klientiem un kuriem ir mazāks risks inficēties, taču, kuri strādā klātienē jeb ārpus savas dzīvesvietas.

Latvijā

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais