Lēmums par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu varētu būt līdz Ziemassvētkiem

© VM

Lēmumu par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu Latvijā varētu pieņemt līdz Ziemassvētkiem, TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Iepriekš LTV raidījumā “Šodienas jautājums” decembra sākumā D. Pavļuts norādīja, ka virknē Eiropas valstu jau ir noteikts Covid-19 derīguma termiņš. Piemēram, Lietuva ir noteikusi 7 mēnešu derīguma termiņu, Austrija - 270 dienas (aptuveni 9 mēnešus). Eiropas Savienībā attiecībā uz ceļošanu Covid-19 sertifikātam ir noteikts 9 mēnešu derīguma termiņš.

Toreiz ministrs sacīja, ka termiņš varētu attiekties uz sākotnējo vakcināciju pret Covid-19 kopumā.

“Tātad sertifikātiem būtu gala datums, un attiecīgi, lai tas tiktu pagarināts, būtu jāveic balstvakcinācija,” sacīja ministrs.

Ministrs skaidroja, ka vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš varētu būt trīs mēnešus ilgāks nekā laiks, kad jādodas pēc balstvakcīnas, kas "Janssen" ir divi mēneši, "AstraZeneca" - pieci mēneši, bet "Pfizer/Biontech" un "Moderna" - seši mēneši. Attiecīgi vakcinācijas sertifikātiem varētu būt atšķirīgi derīguma termiņi atkarībā no vakcīnas. Tas arī nozīmētu, ka Latvijā vakcinācijas sertifikāts būtu spēkā īsāku termiņu nekā citviet Eiropas Savienībā, kur tas ir derīgs deviņus mēnešus.

Svarīgākais