Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ieguldījumiem materiālajos aktīvos lauksaimniekiem būs pieejams finansējums 114,126 miljonu eiro apmērā

© Ieva Čīka / F64

No Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Lauku attīstības programmas (LAP) ieguldījumiem materiālajos aktīvos no 10 janvāra būs pieejams finansējums 114,126 miljonu eiro apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Projektu iesniegumu pieņemšana notiks no 10.janvāra līdz 10.februārim.

No minētā finansējuma atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās desmit miljonu eiro apmērā paredzēts putnkopības un cūkkopības nozarēm, savukārt deviņi miljoni eiro - siltumnīcu būvniecībai un pārbūvei. Vienlaikus 64,126 miljoni eiro sadalīti pa LAD reģionālām lauksaimniecības pārvaldēm.

Finansējums lauku saimniecībām ietver finansējumu no Eiropas Atveseļošanās fonda, kura ietvaros ir attiecināmas izmaksas klimata pārmaiņu mazināšanai, kā arī zaļo ieguldījumu veikšanai, kopumā nepārsniedzot 27,884 miljonus eiro atbilstoši saimniecību grupu indikatīvajam sadalījumam.

Indikatīvais sadalījums mazām saimniecībām paredz atbalstu piecu miljonu eiro apmērā, vidējām saimniecībām - 9,377 miljonus eiro, bet lielām saimniecībām - 13,507 miljonus eiro.

Vienlaikus apakšpasākumā "Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē" pieejams atbalsts 11 miljonu eiro apmērā, bet "Ieguldījumiem materiālajos aktīvos lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām" - 20 miljoni eiro.

Iesniegto projektu īstenošanas beigu datums, ja tiek ieguldītas investīcijas ražošanas pamatlīdzekļu iegādei, ir pusotrs gads no LAD lēmuma pieņemšanas, bet ja tiek veikta būvniecība, pārbūve, ierīkoti ilggadīgie stādījumi un iegādāti ražošanas pamatlīdzekļi - divi gadi.

Beigu datums tehnikas tirgotāju piedāvājumu pieņemšanai Tehnikas un iekārtu katalogā ir 27.janvāris.

Projekta iesnieguma veidlapa un pasākumu nosacījumi pieejami mājaslapā "lad.gov.lv". Projektu iesniegumi jāiesniedz, izmantojot LAD elektroniskās pieteikšanās sistēmu.

LAD arī informē, ka šī gada 16.decembrī plkst. 10 notiks vebinārs, kurā Zemkopības ministrijas un dienesta speciālisti sniegs informāciju par atbalsta saņemšanas nosacījumiem, kā arī atbildēs uz lauksaimnieku jautājumiem.

Vebinārs tiek organizēts tiešsaistē, tajā var piedalīties, skatoties to LAD mājaslapā un "YouTube" kontā. Jautājumus vebināra laikā varēs uzdot rakstiski "YouTube" tiešsaistes tērzēšanas logā.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.