Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Tiesai nosūtīta pirmā elektroniskā krimināllieta

© f64.lv, Aigars Jansons

Pirmā elektroniskā krimināllieta nosūtīta no Dienvidlatgales prokuratūras uz Daugavpils tiesu, izmantojot jauno e-lietas platformu, informē Tieslietu ministrija.

Tas nozīmē, ka elektroniski ir lasāms katrs no 80 lietu veidojošajiem dokumentiem šajā lietā. Līdz ar to ir sperts pirmais solis tiesvedības procesa pārejai no papīra uz elektronisku dokumentu apriti.

Pirmā nosūtītā e-lieta sāks "savu dzīvi" informāciju sistēmu kopējā platformā, kur tai tiesvedības procesa laikā pievienosies vēl citi elektroniski veidoti tiesvedības materiāli.

Tā glabāsies valsts uzturētās elektroniskās datu glabātuvēs. Turklāt tai vienkopus piekļūt, izmantojot e-lietas portālu, varēs tiesvedības dalībnieki. Pateicoties tam, ka vienotā platformā ir savstarpēji savienotas četru iestāžu - Tiesu administrācijas, Latvijas prokuratūras, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta - informācijas sistēmas, tiesvedības procesa virzītājiem ir sācies darbs digitālā vidē.

Elektroniska lietu vešana nodrošina lietu izsekojamību un caurskatāmību procesā iesaistītajiem dalībniekiem, prokuratūrai un tiesnešiem.

Iedzīvotāji un uzņēmēji arī tuvākajā laikā, līdz ar informācijas pārņemšanu jaunajā platformā, varēs e-lietas portālā apskatīt sev saistošu informāciju lietā atbilstoša tiesvedības vai cita saistītā procesa ietvaros. Līdz ar to pirmo reizi digitālā vidē tiek nodrošināta iespēja paplašināt procesa dalībnieku iespēju piekļūt informācijai ne tikai tiesvedības procesos, bet arī informācijai par savu lietu prokuratūrā un probācijā, nodrošinot elektroniski pārskatāmu informāciju vienuviet, līdzīgi kā esam pieraduši, ka savus naudas darījumus varam redzēt savā internetbankā vai valsts sniegtos e-pakalpojumus portāla "latvija.lv".

Pašlaik, sadarbojoties tiesu un informāciju tehnoloģiju nozares ekspertiem, noris pirmās nosūtītās e-lietas datu analīze. Tikmēr tiesu administrācijas turpina aktīvi īstenot e-lietas ieviešanu.

Jau vēstīts, ka e-lietas pakāpeniska ieviešana tiesvedībā sākusies no šī gada 1.decembra, un tiesu darba pāreja uz darbu pilnībā digitālā formātā notiks pakāpeniski līdz 2023.gada 1.decembrim.