Arī nākamgad bērniem ar retajām slimībām medikamentus valsts kompensēs pilnībā

Arī nākamgad visiem bērniem ar retajām slimībām valsts apmaksāti medikamenti tiks nodrošināti pilnā apjomā, ziņu aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas pārstāvis.

"Veselības nozares finansējuma samazinājums 2011.gadā neietekmēs medikamentu pieejamību bērniem, kuri slimo ar retajām slimībām, un arī turpmāk viņi saņems pilnā apjomā valsts apmaksātus medikamentus," uzsver Šneiders.

Kā norāda ministrijas pārstāvis, finansējums medikamentu apmaksai bērniem ar retajām slimībām jau kopš 2009.gada ir izdalīts atsevišķā veselības budžeta programmā. Nepieciešamo zāļu iegādi nodrošina Bērnu klīniskā universitātes slimnīca.

Šogad tam tikuši piešķirti vairāk nekā 700 000 latu, no kuriem izlietoti aptuveni 50%, tādēļ, plānojot nākamā gada budžetu, šajā programmā paredzēts finansējums 2010.gada faktiskajā apjomā, taču nepieciešamības gadījumā mazo pacientu vajadzībām tiks pārdalīti papildus līdzekļi.

"Bērnu veselības aprūpe ir Veselības ministrijas prioritāte, un varu apliecināt, ka arī nākamajā gadā visi bērni ar retajām slimībām pilnā apmērā saņems valsts apmaksātus medikamentus," sacīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija).

Savukārt Reto slimību biedrības pārstāvjiem ir bažas, ka nākamā gada finansējums medikamentu apmaksai bērniem ar retajām slimībām ir nepietiekams.

Faktiski 2011.gadam plānotais finansējums medikamentu apmaksai bērniem ar retajām slimībām ir mazāks, nekā nepieciešams. "Ir radies pārpratums aprēķinos, un daļa finansējuma summas, kas bija piešķirta 2010.gadā, nav ņemta vērā," skaidro Dita Kļaviņa-Lauberte, Reto slimību biedrības pārstāve.

Rīt, 3.decembrī, Reto slimību biedrības pārstāvji plāno tikties ar Veselības ministrijas pārstāvjiem, lai risinātu šo pārpratumu. "Ceru, ka mēs vienosimies un finansējumu palielinās," saka Kļaviņa-Lauberte.

Svarīgākais