Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Muita auto kravā no Baltkrievijas atrod 11 miljonus kontrabandas cigarešu

© Vladislavs Proškins / F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot no Baltkrievijas iebraucošo transportlīdzekļu kontroli, novērsa 11 156 320 cigarešu "Minsk Capital" jeb 557 816 paciņu cigarešu kontrabandu, aģentūrai LETA pavēstīja VID pārstāvji.

Cigaretes bija paslēptas kravā deklarētās preces - durvju - iepakojumos.

Pamatojoties uz automatizētās riska analīzes rezultātiem, Pāternieku muitas kontroles punkta amatpersonas skenēšanai novirzīja kravas automobili, kas Latvijā iebrauca no Baltkrievijas. Saskaņā ar pavaddokumentiem kravā tika vestas durvis. Izvērtējot skenēšanas attēlus, muitas ekspertiem radās aizdomas par nedeklarētu preču pārvietošanu kravā.

Transportlīdzeklis tika novirzīts padziļinātās kontroles veikšanai. Kontrolē tika iesaistīts muitas kinologs ar darba suni, kurš arī uzrādīja akcīzes preču esību kravā. Pārgriežot durvju kartona iepakojumu, muitas amatpersonas konstatēja, ka zem tā ir vēl viens - skārda iepakojums. Noņemot dubulto iepakojumu, atklājās, ka deklarētās preces vietā ir noslēptas kontrabandas cigaretes.

Turpinot kontroles pasākumus, pieaicinot VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas, tika konstatēts, ka kravā kopumā atrodas 11 156 320 cigaretes "Minsk Capital" jeb 557 816 paciņas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Valstij nesamaksāto nodokļu summa par izņemtajām cigaretēm ir aptuveni 1,85 miljoni eiro.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē 1.decembrī sākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par muitošanai pakļauto preču nelikumīgu ievešanu Latvijas muitas teritorijā lielā apmērā.

Šogad VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā kopumā ir izņemti gandrīz 52 miljoni kontrabandas cigarešu, 8850 kilogrami ūdenspīpju tabakas, 5352 kilogrami košļājamās tabakas un 46 kilogrami karsējamās tabakas.