Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LTRK: Jāļauj strādāt lielveikaliem zaļajā režīmā arī brīvdienās un svētku dienās

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina Ministru kabinetu atbalstīt Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu par grozījumiem rīkojumā, kas paredz no sestdienas, 10.decembra, atļaut strādāt tirdzniecības centriem zaļajā režīmā arī brīvdienās un svētku dienās

Organizācijas pārstāvji vērtē, ka spēkā esošās prasības, kas tirdzniecības nozarei liedz pakalpojumu sniegšanu brīvdienās un svētku dienās, nesasniedz rīkojumā noteikto mērķi - mazināt cilvēku savstarpējos kontaktus.

LTRK ieskatā, ir jāņem vērā jau gūtā pieredze ar situāciju pavasarī, kad ierobežojot lielāku tirdzniecības vietu darbību, tika veicināta cilvēku mobilitāte uz tām tirdzniecības vietām, kas attiecīgajā brīdī varēja strādāt, veidojot nesamērīgas proporcijas starp cilvēku skaitu veikalā un rindām pie veikaliem ārpusē.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, komentējot esošo situāciju norāda, ka grozījumi rīkojumā ir īpaši aktuāli pirms svētku laikā, kad cilvēki meklēs un pirks dāvanas Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam.

"Tas ir neizbēgami, ka šāds pieprasījums būs, bet pie esošajiem ierobežojumiem, tas notiks nelielās tirdzniecības vietās, veidojot rindas un drūzmu, kur arī Covid-19 rodas. Faktiski, vienīgā alternatīva, kas valdībai ir, neveicot grozījumus - atcelt Ziemassvētkus un Jauno gadu," atzīmē Endziņš.

Papildus minētajam, LTRK aicina pārskatīt arī tirdzniecības centru darba laika ierobežojumus, atceļot šī brīža noteikto, kad tirdzniecības centri drīkst strādāt līdz plkst.21, kas īpaši aktuāli ir ēdināšanas nozares uzņēmumiem. Ekonomisko aktivitāti nevienā no nozarēm nedrīkst samazināt, ir jāmeklē kompleksi risinājumi epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai gan tirdzniecībā, gan pakalpojumu sniegšanas vietās.

Kā ziņots, valstī līdz nākamā gada 11.janvārim izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā personām bez Covid-19 sertifikātiem būtiski ierobežota dažādu pakalpojumu saņemšana.