Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos reģistrēti miljoniem eiro lieli ieguldījumi no Baltkrievijas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Patlaban Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos reģistrēti 18,7 miljonus eiro lieli ieguldījumi no Baltkrievijas, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Kopumā Latvijā reģistrēti 727 ieguldītāji no Baltkrievijas, kuri ieguldījuši savus līdzekļus 718 uzņēmumu pamatkapitālos.

Eiropas Savienības (ES) padomes 2.decembra regulā par ierobežojošajiem pasākumiem attiecībā uz Baltkrieviju, publicēta informācija par 17 fiziskām un 11 juridiskām personām, pret kurām vērstas ES sankcijas, jo personas iesaistītas Aleksandra Lukašenko režīma veiktajās darbībās, ar kurām tiek veicināta ES ārējo robežu nelikumīga šķērsošana vai aizliegtu preču nodošana, kā arī nelikumīga tādu preču, kurām tiek piemēroti ierobežojumi, nodošana uz kādas dalībvalsts teritoriju.

Sankcijas vērstas gan pret Baltkrievijas Valsts robežas komitejas Īpašo spēku Atsevišķā aktīvo pasākumu dienesta vadītāju Igoru Kručkovu un citām Baltkrievijas Valsts robežas vienību un grupu vadītājiem, vairākiem Baltkrievijas Augtākās tiesas darbiniekiem, gan Baltkrievijas kontrolētā TV kanāla ONT valdes priekšsēdētāju Maratu Markovu un citiem.

Tāpat arī sarakstā iekļauta Baltkrievijas valstij piederošā aviosabiedrība "Belavia Belarusian Airlines", valstij piederošais tūrisma uzņēmums "Centrkurort", kas ir viens no uzņēmumiem, kas koordinē migrantu plūsmu, kas plāno šķērsot robežu starp Baltkrieviju un ES valstīm, ceļojumu rīkotājs "Oskartour", kas migrantiem no Irākas palīdzēja saņemt vīzas, kā arī citas organizācijas.

"Lursoft" pieejamā informācija rāda, ka sankciju sarakstos šobrīd iekļauti 388 subjekti no Baltkrievijas, tostarp 302 fiziskas personas un 86 organizācijas.

"Lursoft" dati liecina, ka sankciju sarakstos iekļauti arī novembra beigās likvidētā baltkrievu kapitāla uzņēmuma "Oil Logistic" dalībnieki.

"Oil Logistic" reģistrēts 2004.gadā un nodarbojās ar ķīmisko vielu vairumtirdzniecību. Pērn uzņēmums apgrozīja 6,9 miljonus eiro un strādāja ar 539 410 eiro lieliem zaudējumiem. Vēl 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 36,13 miljonus eiro un strādāja ar peļņu. Lēmums par uzņēmuma saimnieciskās darbības pārtraukšanu un pašlikvidācijas procesa sākšanu tika pieņemts 2020.gada 17.jūlijā dalībnieku ārkārtas pilnsapulcē.

Likvidētā "Oil Logistic" kapitāldaļu turētāji bija "Belaruskalij" (55%), "Baltkrievijas naftas tirdzniecības nams" (35%) un "Naftan" (10%).