Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības cena vakarpusē pārsniegs 600 eiro/Mwh! Tik dārga elektrība Latvijā vēl nav bijusi

© Vladislavs Proškins/F64

Šodien Latvijā ir rekorddārga elektrība – dienas vidējā cena biržā pārsniedz 290 eiro/Mwh. No pulksten 16 līdz 17 Latvijā elektrības cenā biržā būs 626,06 eiro/Mwh!

Biržas cenas ir saistošas tiem, kas ir izvēlējušies par elektrību maksāt pēc biržas tarifa. Nosacīti lētāka cena - 126 eiro/Mwh - bija no piulksten 2 līdz 3. Vakarpusē lētākā elektrība būs ēc pulksten 23. Tad tās cena būs 162 eiro/Mwh.

Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Krists Mertens intervijā aģentūrai "Leta" prognozēja, ka tuvākajā nākotnē elektrības cenām vajadzētu samazināties, taču atzina, ka ir grūti precīzi pateikt, par cik, jo ir daudz faktoru, kas to visu ietekmē.

"Mēs jau pašlaik redzam, ka "Nord Pool" biržā atsevišķās stundās cenas var būt tuvu nullei, bet pēc kāda laika pārsniegt 200 eiro robežu," stāstīja Mertens, skaidrojot, ka galvenie ietekmes faktori elektroenerģijas cenai ir un būs laika apstākļi - vējš, ūdens, gaisa temperatūra.

"Tāpat tie ir kurināmie resursi, un, kamēr mums saglabāsies kaut kāda atkarība no ārējiem piegādātājiem, mēs nevaram būt droši par elektroenerģijas cenām," teica "Enefit" valdes priekšsēdētājs.

Krists Mertens norādīja, ka elektroenerģijas cenas, pēc "pīķa", kas tika sasniegts oktobra sākumā, ir kritušās, kā arī vidējā termiņā nākotnē tās ir stabilizējušās, bet līmenis joprojām saglabājas samērā augsts. "Aukstāks laiks reģionā var dot pozitīvu efektu, jo paralēli siltuma ražošanai tiek ražota arī elektrība, tomēr arī dabasgāzei kā nozīmīgam siltumenerģijas ražošanas resursam cena saglabājas diezgan augstā līmenī un nekādas radikālas izmaiņas šobrīd nenovērojam," teica Mertens.

Viņš skaidroja, ka arī hidroresursu krājumi, kas ir pats lētākais enerģijas ražošanas veids reģionā, ir zemāki, nekā vidēji tas ir parasti, līdz ar to negatīvi ietekmējot kopējo cenu līmeni.

"Vienlaikus, tikko ir kāda lielāka vēja pūsma un ir ģenerācijas jaudas vēja enerģijai, cenas strauji krītas. Neskatoties uz samērā augsto cenu gan Latvijā, gan kopumā reģionā, tajos mirkļos, kad ir vējš un strādā vēja turbīnas, elektroenerģijas cena nokrītas pat līdz dažu centu līmenim," teica "Enefit" vadītājs, uzsverot, ka līdz ar to redzams arī pozitīvais efekts no atjaunojamās enerģijas ražošanas kapacitātes pieauguma.

"Viens gan ir skaidrs - cenu svārstīgums, kāds ir vērojams pēdējos gados, saglabāsies. Līdz ar atjaunojamās enerģijas jaudām, kas arvien vairāk nāk iekšā tirgū, līdz ar Baltijas tirgus arvien lielāku integrāciju ar Skandināviju, ar kontinentālo Eiropu cenu svārstīgums tiek veicināts, jo palielinās faktoru klāsts, kuri cenas ietekmē," uzsvēra Mertens.