Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Diskutēs par Eiropas "zaļā kursa" īstenošanu un tā ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību

© pixabay

10.decembrī plkst.9.30 tiešsaistē norisināsies seminārs par Eiropas "zaļā kursa" īstenošanu un tā ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību "Klimata mērķu ekonomiskās ietekmes modelēšana un analīze", aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē (LU BVEF).

Semināru atklās Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone, Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre. Savukārt ar prezentāciju EM vārdā uzstāsies Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta direktors Dmitrijs Skoruks.

Semināra pirmajā daļā, kas norisināsies latviešu valodā, uzstāsies LU BVEF dekāns, Latvijas Produktivitātes padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš, kas runās par valsts un sabiedrības iesaisti zaļā kursa realizācijā. Savukārt par zaļā kursa izaicinājumiem Latvijas enerģētikas sektorā runās AS "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Ivars Golsts.

Akadēmisko vidi seminārā pārstāvēs Rīgas Stradiņa universitāte Eiropas studiju fakultātes pētniece Vineta Kleinberga, kas savā prezentācijā iezīmēs zinātnes izšķirošo lomu klimata pārmaiņu politikas veidošanā. Latvijas Lauksaimniecības Universitāti diskusijā pārstāvēs Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes asociētais profesors un vadošais pētnieks Aleksejs Nipers. Savukārt Fizikālās enerģētikas institūta direktors Gaidis Klāvs klausītājus iepazīstinās ar modelēšanas pieejas pielietošanu Eiropas Komisijas "Gatavi mērķrādītājam 55%" iniciatīvas ietekmes novērtējumam.

Sociālos partnerus seminārā pārstāvēs Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore, Latvijas Produktivitātes padomes locekle Līga Meņģelsone, kas uzstāsies par klimata mērķiem un līdzsvarotu pieeju to sasniegšanā. Bet Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis, Politikas daļas direktors Jānis Lielpēteris runās par to, kā zaļais kurss izskatās no uzņēmēju perspektīvas.

Semināra otrā daļa notiks angļu valodā, un būs veltīta klimata pārmaiņu politikas modelēšanas pieredzei. Tajā uzstāsies "LU domnīca LV PEAK" direktora vietnieks, Latvijas Bankas Monetārās Politikas pārvaldes galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, "E3 Modelling" rīkotājdirektors Leonidas Paroussos. Tāpat seminārā runās arī Fizikālās enerģētikas institūta pētnieks Jānis Reķis un Rīgas Tehniskā Universitātes docents, vadošais pētnieks Dzintars Jaunzems.

Noslēgumā vārdus teiks EM valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns.

Semināru organizē Latvijas Universitātes Produktivitātes zinātniskā institūta "LU domnīca LV PEAK", Ekonomikas ministrija un Fizikālais enerģētikas institūts.