Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kristīne Lemberga: Atbildību par Aivara Lemberga saslimšanas sekām jāuzņemas Bordānam un Rīgas apgabaltiesai

© F64

Ilgstoši un vairākkārt ignorējot Aivara Lemberga lūgumus piešķirt viņam balstsvakcīnu, rezultāts ir sasniegts – viņš ir inficējies ar Covid-19.

Aivaram Lembergam šī slimība ir ne tikai veselībai, bet arī dzīvībai bīstama. Atbildība par “smalko” izrēķināšanos ar politisko oponentu būs jāuzņemas tieslietu ministram Jānim Bordānam un Rīgas apgabaltiesai - ekspresintervijā portālam nra.lv pauda Aivara Lemberga dzīvesbiedre Kristīne Lemberga.

Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, Aivars Lembergs ieslodzījuma vietā kopš vasaras nogales vairākkārt lūdza viņam piešķirt balstsvakcīnu. Nezinām iemeslus, kādēļ tieši viņam tā netika piešķirta. Vai jums šie iemesli ir zināmi??

Līdz ko atbildīgās valsts institūcijas nolēma, ka vecuma grupa no 60 gadiem var saņemt balstsvakcīnu, Aivars cietuma vadībai adresēja lūgumu, lai viņu ar to nodrošinātu. Ņemot vērā, ka sākotnēji viņš bija vakcinējies ar Johnson vakcīnu, viņš lūdza, lai balstsvakcīnu nodrošina ar Moderna vakcīnu, precīzi tā, kā to iesaka kompetentās valsts institūcijas. Uz šo lūgumu līdz pat šim brīdim viņš nav pat saņēmis atbildi par to, tiks vai netiks ar balstsvakcīnu nodrošināts. Šādus lūgums viņš izteicis vairākkārt. Cik man zināms, viņam bija sagatavota vēstule veselības ministram Danielam Pavļutam ar lūgumu atsūtīt uz Rīgas Centrālcietumu vienu Moderna balstvakcīnas devu viņam personīgi. Manā rīcībā nav informācijas par šīs vēstules likteni - vai ir izdevies to nosūtīt, vai tā ir saņemta un vai ir sekojusi kāda reakcija.

Kāda informācija ir jūsu rīcībā par to, kā šobrīd jūtas Aivars Lembergs, kāds ir viņa veselības stāvoklis?

Pirms dažām dienām, kad viņš vēl varēja man piezvanīt, viņam bija klepus un iesnas. Viņš teica, ka viņu kratot drebuļi. Neesmu pārliecināta, vai viņam bija iespēja izmērīt temperatūru. Viņš skaidroja, ka esot lūdzis cietuma medicīnas personālam iedalīt medikamentu “Nimesil” pret saaukstēšanos, ko viņš iepriekš ir lietojis jūtot saaukstēšanās pazīmes. Taču viņam šīs zāles neiedeva, paskaidrojot, ka cietums tādas neiepērk, jo tās esot par dārgu. Bija jūtams, ka viņa veselības stāvoklis strauji pasliktinās.

Kā notiekošo uztverat ģimenē, kā pati to uztverat, kā uz notiekošo reaģē bērni?

Mazākajam bērnam es neko vēl neesmu teikusi. Vakar, saņemot šo ziņu, ka visām iepriekšējām kaitēm Aivaram pievienojies arī Covid-19, jutos satriekta. Sekoju līdzi tam, kā viņš ieslodzījumā cīnījās par savām tiesībās uz pirmās medicīniskās palīdzības nodrošinājumu. Šis process jau velkas mēnešiem ilgi. Esmu ļoti satraukta par viņa veselības stāvokli. Vēl jo vairāk, ka jau divu gadu garumā plašsaziņas līdzekļos tiek stāstīts un rādīts, pie kādām sekām noved saslimšana ar Covid -19. Aivara Lemberga veselības stāvoklis pēdējos trijos mēnešos ir būtiski pasliktinājies. Jau kopš 5. septembra viņam neārstē, neoperē bruku. Ir veikta magnētiskā rezonanse mugurkaulam. Pirms divām nedēļām notika ārstu konsīlijs un ir saņemts konsīlija ziņojums, kurā norādīts, ka veselības stāvoklis ir kritisks un viņam ir jākārto dokumenti invaliditātes grupas saņemšanai. Viņa situācijā Covid-19 ir dzīvībai bīstams un, visticamāk, tas radīs negatīvu ietekmi uz jau esošajām kaitēm.

Vai notiekošais neliek domāt par to, ka politiskā vara, turot Aivaru Lembergu ieslodzījumā, apzināti viņu spīdzina, lai fiziski tiktu vaļā no sev nevēlama politiskā oponenta?

Absolūti! Cietumi, līdzīgi kā sociālās aprūpes nami, ir ar ļoti augstu Covid-19 saslimstības risku. Tur daudzi cilvēki koncentrējas vienuviet, viņi ne vienmēr var vēdināt telpas un saņemt veselīgu uzturu, kas tikai veicina šīs briesmīgās slimības izplatību. Aplipināšana ar Covid-19, neapšaubāmi - tas varai ir viegls veids, kā tikt vaļā no sev nevēlamiem oponentiem. Konkrētajā gadījumā atbildība par notiekošo jāuzņemas Bordānam un Rīgas apgabaltiesai. Aivara Lemberga aizstāvība jau savlaicīgi vērsa tiesas uzmanību par viņa veselības pasliktināšanos. Rakstot iesniegumu tiesai, viņš norādīja, ka Rīgas Centrālcietumā jau 60 ieslodzītie ir saslimuši ar Covid-19. Taču tiesa to neņēma vērā.