Vai Latvijā jau izplatās Covid-19 omikrona paveids? Laboratorija pēta 8 aizdomīgus paraugus

© Pixabay.com

Laboratorijā Latvijā sākts sekvencēt astoņus aizdomīgus Covid-19 paraugus, kuriem ir jaunajam omikrona variantam raksturīgas mutācijas, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Aizdomīgie paraugi nogādāti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijā pārbaudei.

Laboratorijas vadītājs gan uzsver, ka vēl nevar pateikt, vai tiešām jaunais variants Latvijā nonācis, jo tādas pašas mutācijas ir arī iepriekš izplatītajam vīrusa alfa variantam. Atbildi, vai paraugos ir omikrona variants, varētu sniegt nākamnedēļ.

Dažas no omikrona varianta mutācijām Covid-19 vīrusā ar reaģentiem spēj noteikt arī laboratorijas, kuras ikdienā veic polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) testus. Pārbaudot pozitīvos gadījumus, "Centrālā laboratorija" atklājusi astoņus aizdomīgus paraugus. Tie ceturtdien sekvencēšanai nosūtīti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālajai references laboratorijai.

"Aptuveni pēc četrām piecām dienām mēs uzzināsim, kas tur ir tiešām par paveidu. Tie ir paraugi arī no tiem cilvēkiem, kuri nesen bija kaut kur ārzemēs, atgriezās Latvijā un viņiem tika konstatēts pozitīvs Covid-19 gadījums," pastāstīja laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

Viņš norādīja, ka konkrētajos paraugos bažas rada divas līdz trīs mutācijas, kas ir raksturīgas omikrona variantam. Taču tādas pašas mutācijas ir arī pirms gada Lielbritānijā atklātajam alfa variantam, kurš Latvijā izplatījās gada vidū un kuru vēlāk izstūma delta variants.

"Tikpat labi tie var būt arī alfa varianti, patiešām, vai arī citi paveidi, bet, ņemot vērā, ka pie mums faktiski pēdējā laikā bija konstatēts tikai delta paveids, tad šie paraugi jau ir tādi aizdomīgi," stāstīja Ņikišins.

Pēc viņa teiktā, kopš omikrona varianta atklāšanas pirms nedēļas aizvien nav pietiekami daudz informācijas, lai izdarītu secinājumus par būtiskāko - vai jaunais vīrusa variants ir bīstamāks un lipīgāks. Novērots, ka Dienvidāfrikā tas ātri kļuvis dominējošs. Tomēr nevar apgalvot, ka tas pats notiks Eiropā.

"Ja mēs salīdzinām populācijas Eiropas valstīs un Dienvidāfrikā, viņas nav tādas pašas. Līdz ar to mēs tiešām nezinām, kādu efektu viņš atstās Eiropā, un arī ņemot vērā, ka Eiropā vakcinācijas līmenis ir krietni augstāks nekā Dienvidāfrikā," skaidroja Ņikišins.

Savukārt bažas rada lielais mutāciju skaits jaunajā variantā, kas var nozīmēt arī atšķirības slimības gaitā un vakcīnu efektivitātē.

Portāls NRA jau vēstīja, ka nu jau vismaz 11 Eiropas Savienības (ES) valstīs apstiprināti Covid-19 vīrusa paveida omikrona gadījumi, trešdien pavēstīja ES veselības aģentūra. Kopumā reģistrēti 59 gadījumi, no tiem 16 Nīderlandē, 14 Portugālē un deviņi Vācijā, apliecināja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

Vēl pa četriem gadījumiem reģistrēti Dānijā un Itālijā, pa trim Austrijā un Zviedrijā, pa diviem Beļģijā un Spānijā, pa vienam Čehijā un Francijas aizjūras teritorijā Reinjonā.

Eksperti gan brīdina, ka omikrons izplatījies plašāk, nekā liecina oficiālās aplēses.

Ceļotāji vīrusa paveidu, iespējams, izplata jau nedēļām ilgi, pieļauj Minhenes Ludviga Maksimiliāna universitātes Maksa fon Petenkofera institūta, kas specializējies infekcijas slimību izpētē, vadītājs Olivers Keplers.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.