VID pieķer divus uzņēmējus legalizētās naudas saņemšanas brīdī

Valsts ieņēmu dienesta Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pārtvēruši divus uzņēmējus brīdī, kad tiem tika nodoti naudas līdzekļi 6 260 latu apmērā.

Minētā naudas summa tika legalizēta, izmantojot noziedzīga grupējuma pakalpojumus, kas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu nodarbojās jau no 2009.gada un laika posmā līdz 2010.gada augustam fiktīvos darījumos ir apgrozījis kopumā 2,5 miljonus latu, tādējādi valsts budžetam nodarot zaudējumus gandrīz 436 000 latu apmērā, biznesa portālu BNN informēja VID.

Naudas nodošanu vienā no Latvijas lielākajiem tirdzniecības centriem īstenoja viens no shēmas organizatoriem un starpnieks. Uzņēmēji, kuriem bija jāsaņem legalizētie naudas līdzekļi, darbojās būvniecības nozarē un pēc izmeklētāja rīcībā esošās informācijas naudas līdzekļi, iespējams, bija paredzēti aplokšņu algu izmaksai piecpadsmit uzņēmuma darbiniekiem.

Aizturēšana tika veikta kriminālprocesa ietvaros, ko VID Finanšu policijas pārvalde 2010.gada 18.novembrī uzsāka saistībā ar noziedzīgu grupējumu, kas darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli apmēram divdesmit reāli strādājošiem uzņēmumiem un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus gandrīz pus miljona latu apmērā. Noziedzīgais grupējums naudas atmazgāšanai izmantoja shēmu, kur shēmas klientu PVN atskaitēs tika iekļauti faktiski nenotikuši darījumi ar fiktīviem uzņēmumiem, lai iegūtu tiesības uz PVN atskaitījumu, tādējādi samazinot nodokļu maksājumus valsts budžetā. Kopumā shēmas darbības nodrošināšanai tika izmantoti gandrīz divdesmit fiktīvi un buferuzņēmumi.

Lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos ne tikai Latvijas, bet arī Polijas kredītiestādēs, bet vēlāk izņemti skaidrā naudā un atdoti shēmas klientiem.

Tā 2010.gada 30.novembrī sadarbībā ar Valsts policiju VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājiem īsi pēc Latvijas robežas šķērsošanas Elejā izdevās aizturēt arī kādu kurjeru, kurš nogādāja naudas līdzekļus no Polijas Latvijā. Pie personas tika atrasti skaidras naudas līdzekļi 36 000 eiro apmērā, kas bija izņemti vienā no Polijas kredītiestādēm.

Savukārt 1.decembrī, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji veica četrpadsmit kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, automašīnās un birojos Talsos, Tukuma rajonā un Rīgā. Kratīšanu laikā vienā no shēmas organizatoru automašīnā tika izņemta skaidra nauda 7 100 eiro apmērā, kā arī uziets slēpnis, kurā atradās piezīmju grāmatiņa, kas, iespējams, satur informāciju par naudas atmazgāšanas shēmas klientiem un tiem izmaksātajām summām.

Izmeklēšanas laikā VID ir izdevies identificēt deviņas personas, kas, iepriekš vienojoties par noziedzīgo funkciju sadalīšanu un materiālā labuma apjomu, tika iesaistītas noziedzīgās shēmas darbā. No tām ir aizturētas piecas personas, kas ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Divi no galvenajiem shēmas organizatoriem tika aizturēti 2010.gada 30.novembrī brīdī, kad tie devās vērot hokeja spēli Arēnā Rīga, bet vēl viena shēmā iesaistītā persona šajā pašā dienā tika aizturēta lidostā Rīga, kad tā mēģināja pamest valsti, plānojot doties uz Gruziju.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais