Ādažiem ieceļ uzraugu

Bez valsts atbalsta maksātnespējīgajai Ādažu pašvaldībai piešķirts finanšu stabilizācijas uzraugs un vienlaikus arī pagarinājums stabilizācijas plāna izstrādei.

Kopējā summa, ko pašvaldība lūgusi Finanšu ministrijai, lai savilktu galus kopā, ir 1,254 miljoni latu. Ādažu mērs Normunds Breidaks Neatkarīgajai stāsta, ka nepieciešamo naudu iespējams saņemt vēl šogad, ja vien ministrija akceptēs izstrādāto finanšu stabilizācija – vienkāršāk runājot, taupības pasākumu plānu. Sākotnēji tādam bija jātop līdz 1. decembrim, taču tas nav izdevies, jo aizkavējusies uzrauga iecelšana. Tagad tas ir izdarīts un par ietekmīgāko personu – Finanšu ministrijas pārstāvi Ādažos kļuvusi Inta Komisare. Plānam jātop līdz 10. decembrim, bet pēc tam uzraudze sekos, lai tas arī skrupulozi tiktu pildīts. Uz jebkura maksājuma uzdevuma ir jābūt viņas parakstam. Ja plānotais tēriņš neatbildīs noteiktajam taupības režīmam, I. Komisare izmantos savas veto tiesības.

Finanšu ministrijas pārstāve trešdien sāka detalizēti iepazīties ar Ādažu finanšu situāciju, un viņas sākotnējais viedoklis pašvaldībai nav glaimojošs: "Ādaži ir viena no Latvijas bagātākajām pašvaldībām, un, ja to spēj novest tik tālu, ka netiek galā ar kredītsaistībām, tas ir dīvaini. Izdzīvo taču arī daudz mazākas pašvaldības, kam ne tuvu nav tādi ieņēmumi!" Ādažu pašvaldības gada ieņēmumi svārstās ap sešiem septiņiem miljoniem, tātad ir ar ko operēt. Taču, kā Neatkarīgā jau rakstīja, laikā, kad valstī notika vispārēja jostas savilkšana, Ādažos saimniekošana turpinājās trekno gadu stilā – ar uzpūstu administratīvo aparātu, pārmērīgām algām. Kredīti ņemti un lietoti iepriekš nepieteiktiem mērķiem. Nodokļu maksājumi netika veikti laikus. Par nepareizi tērētiem Finanšu ministrija atzina 700 000 latu. Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Jolanta Plūme skaidro: "Stabilizācijas procesa ietvaros ilgtermiņa kredīts parādu dzēšanai ir vienīgais risinājums, lai neciestu iedzīvotāji."

Taujāta, kur pašvaldība var taupīt, jaunieceltā pašvaldības finanšu uzraudze I. Komisare vispirms norāda uz atalgojuma sistēmu, štatu sarakstiem un arī uzturēšanas izdevumiem.

Mērs Normunds Breidaks līdz stabilizācijas plāna apstiprināšanai komentārus par plānotajiem naudas taupīšanas pasākumiem nesniedz. Viņš arī negrib apspriest Raimonda Vējoņa aicinājumu atkāpties no amata.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais