Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pašlaik bērnunamos dzīvo aptuveni 500 bērnu

© twitter.com

Pašlaik bērnunamos dzīvo aptuveni 500 bērnu. Iepriekš izvirzīto mērķi – šogad slēgt visus bērnunamus – nav izdevies sasniegt, bet pašreizējais labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) ir cerību pilns, ka tas tomēr izdosies tuvāko piecu līdz septiņu gadu laikā. Bet vai tas būs sistēmas nopelns? Atbildi uz šo jautājumu meklēja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Bērnu skaits bērnunamos pēdējo četru gadu laikā sarucis no vairāk nekā 1000 bērniem līdz pieciem simtiem. Kopš sabiedriskie mediji pievērsās "sistēmas bērnu" tematikai, vairumam ģimenes ir atrastas. Un atbildīgais ministrs ir pārliecināts, ka mērķi - slēgt bērnunamus - vēl izdosies sasniegt.

"Es uzskatu, ka šo piecu līdz septiņu gadu laikā, sistemātiski strādājot, ne tikai Labklājības ministrijai, bet arī plašākā kontekstā, to ir iespējams atrisināt. Protams, viena daļa sasniegs 18 gadu vecumu," viņš sacīja.

Patlaban maziem bērniem atrast aizbildni vai audžuģimeni ir viegli. Varot pat izvēlēties - kādu. Tā pirmdien izskanēja Labklājības ministrijas īpaši rīkotā diskusijā kampaņas "Es gribu savas mājas!" ietvaros. Grūtāk ir ar pusaudžiem. Vairāk nekā 300 no aptuveni 500 bērniem bērnunamos ir 13-17 gadu vecumā.

Atbalsta centra "TILTS" vadītājs Kaspars Prūsis norādīja: "Es piekrītu, ka mēs esam lielu progresu sasnieguši tai bērnu skaitā, bet man liekas, ka bīstamība šajā brīdī ir, ka mēs teiktu - re, kāda ir tendence, un tā arī ies. Bet tā nebūs."

Prūsis skaidroja, ka pienācis laiks pieņemt lēmumus, kas motivētu pieņemt ģimenēs tieši pusaudžus. Piemēram, veidot specializētās audžuģimenes šai "sistēmas bērnu" grupai.

"Mums ir specializētās audžuģimenes bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Diemžēl pusaudžu specializētās audžuģimenes bija ideja, kas kaut kur ir pazudusi," viņš teica.

Ņemot vērā, ka bērnunamos palikuši galvenokārt pusaudži un arī bērni ar smagu invaliditāti, var rasties mānīgs priekšstats, ka gaidāmā bērnunamu tukšošanās tuvāko gadu laikā būtu tieši valsts nopelnu dēļ. Pusaudži gluži vienkārši sasniegs pilngadību. Labklājības ministrijā solīja paplašināt atbalstu audžuģimenēm, kā arī to saglabāt par tiem bērniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, bet turpina dzīvot vai saņemt atbalstu no audžuģimenes.

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Evita Zālīte-Grosa (Jaunā konservatīvā partija) teica: "Tā ir aktualitāte. Tāpat kā sociālās garantijas audžuģimenēm. Šobrīd tiek maksātas minimālās sociālās iemaksas, bet šo vajadzētu mainīt, mazliet ceļot uz augšu. Ja mēs mēģinām iet virzienā, ka audžuģimene - tas ir profesionāls darbs, tad acīmredzot arī atalgojumam vajadzētu pietuvināties profesionālajam darbam."