Levits: NATO ir solidāra ar Ukrainu un nosoda Krievijas centienus izdarīt spiedienu uz Ukrainu ar karaspēka koncentrāciju pie robežas

© Romāns Kokšarovs / F64

NATO ir solidāra ar Ukrainu un nosoda Krievijas centienus izdarīt spiedienu uz Ukrainu ar karaspēka koncentrāciju pie tās robežas, pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidents uzsvēra, ka ar Stoltenbergu bijis vienisprātis, ka jaunie hibrīdapdraudējumi, ko pamatā rada Krievija, ir nepieņemami, un NATO darīs visu iespējamo, lai attīstītu savas spējas, kas jau patlaban ir augstā līmenī, arī turpmāk, lai šādus hibrīduzbrukumus novērstu un nepieļautu, ka tie sasniedz mērķi.

Levits arī norādīja, ka otrdien Rīgā sāksies NATO ārlietu ministru sanāksme. Pēc prezidenta paustā, tas norāda uz to, ka "Latvija ir NATO un NATO ir kopā ar mums", īpaši pašreizējajā starptautiskajā situācijā. Valsts pirmā persona sacīja, ka tikšanās laikā amatpersonas pārrunājušas drošības situāciju gan Baltijas reģionā, gan arī Ukrainā. Tāpat ticis iztirzāts arī Baltkrievijas jautājums.

"Mēs bijām vienisprātis, ka NATO ir ļoti stingra alianse un NATO 5.pants joprojām ir spēkā. Esot šajā reģionā, mēs varam būt droši, ka NATO ir ar mums. Arī Latvija dod savu pienesumu alianses kopīgajā aizsardzībā. Mūsu aizsardzības izdevumi ir 2,36% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas ir vairāk, nekā daudzās citās valstīs un pat pārsniedz uzdevumu aizsardzībai atvēlēt 2% no IKP," pauda prezidents

Levits akcentēja, ka Latvija piedalās NATO misijās. Tāpat ne mazāk būtiski, ka valstī atrodas NATO kaujas grupa, ko veido deviņas nācijas. Pēc Levita paustā, NATO militārajos spēkos tas ir unikāli, jo daudzām nācijām sadarboties vienā militārā vienībā nav vienkārši, bet tieši šādā veidā tiek trenēta sadarbība.

Runājot par hibrīduzbrukumiem, Valsts prezidents uzsvēra, ka ar to strādā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs, kas atrodas Rīgā. Viņš atzina, ka kopā ar NATO ģenerālsekretāru uzteikta institūcijas loma, kas ir būtiska, tāpēc ir jāstiprina centra kapacitāte un vairāk jāpievērš uzmanība jaunajiem apdraudējumiem, kas pastāv blakus klasiskajiem, militārajiem apdraudējumiem.

"Apdraudējumi ir bijuši vienmēr, bet tiem ir nākuši klāt jauni. NATO uz to attiecīgi reaģē un darīs to arī turpmāk. Gribu pateikties NATO ģenerālsekretāram par mūsu reģiona drošības situācijas sapratni. Paldies par atbalstu, lai stiprinātu drošību ne tikai mūsu reģionā, bet Eiropā kopumā," preses konferencē pauda Levits.

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Svarīgākais