Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Aizvadītās nedēļas dati liecina, ka katru dienu slimnīcā nonāk 76 Covid-19 pacienti

© Dmitrijs Suļžics / F64

Aizvadītajā nedēļā, no 22.novembra līdz 28.novembrim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 9%, savukārt stacionēto pacientu skaits samazinājies par 16%, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Pirms tam trīs nedēļu periodā saslimstības līmenim bija tendence samazināties, taču aizvadītajā nedēļā tas atkal nedaudz pieaudzis.

Aizvadītās nedēļas dati liecina, ka vidēji dienā slimnīcās nonāk 76 cilvēki. Arī pacientu ar smagu slimības gaitu skaits pēdējās septiņās dienās samazinājās par 10%.
Par teju 1500 pieaudzis vidēji dienā veikto testu skaits - no 8465 līdz 9864, kā arī pieaudzis vidēji dienā atklātos inficēšanās gadījumu skaits no 825 līdz 900 jauniem gadījumiem.

No visiem veiktajiem testiem 22% jeb 14 849 testi bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 78% jeb 54 199 testi - pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 7% jeb 471 inficētie bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 93% jeb 6297 inficētie - pārējā sabiedrības daļā.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) aizvadītājā nedēļā pieaudzis līdz 1,05. Nedēļu iepriekš tas bija 0,71, kas parāda infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā, pauda SPKC.

Pieaugums vērojams skolēnu vecuma grupā līdz 19 gadiem. Vienlaikus samazinājums saslimstības rādītājos vērojams visos Latvijas reģionos, tomēr augstāki saslimstības rādītāji saglabājas Vidzemē.

Vērtējot pagājušajā nedēļā atklātos Covid-19 gadījumus un izvērtējot inficēto cilvēku vakcinācijas statusu, 3762 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu vēl nebija pabeiguši, kas kopumā ir 59,7% no visiem aizvadītajā nedēļā saslimušajiem, savukārt 2535 cilvēki bija vakcinēti, kas ir 40,3% no visiem aizvadītajā nedēļā saslimušajiem.

Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto vai daļēji vakcinēto cilvēku vidū, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta divas reizes biežāk, nekā pilnībā vakcinētiem.

SPKC atgādina, ka, pieaugot vakcinēto skaitam un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars. Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā.