LIZDA valde vēlas tikties ar Dombrovski

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valde šodien sēdes laikā nolēmusi pirms galīgā lēmuma par streika pieņemšanu tikties ar Ministru prezidentu Valdi Dombovski (JL).

Šobrīd panākta telefoniska vienošanās ar premjera biroja vadītāju, ka tikšanās varētu notikt nākamnedēļ, 7.oktobrī, bet pēc tam varētu tikt sasaukta arodbiedrības padomes ārkārtas sēde, kurā tiks izvērtēti tikšanās rezultāti un pieņemti lēmumi attiecībā uz turpmāko rīcību.

Piektdien, 2.oktobrī, LIZDA gatavojas nosūtīt premjeram vēstuli ar problēmu loku, kas, pēc arodbiedrības domām, valdībai būtu jāņem vērā, apstiprinot nākamā gada budžetu.

Ar Dombrovski plānots runāt gan par iespējamu finansējuma palielināšanu uz vienu izglītojamo, kuram, pēc LIZDA domām, nākamgad nedrīkst piemērot lielāku samazinājumu par 20% no sākotnēji plānotajiem 963 latiem gadā. Pedagogi uzstās arī uz to, lai nākamgad netiktu vēl vairāk palielināta skolotāju un skolēnu proporcija, kā to plānojusi darīt Izglītības un zinātnes ministrija.

Arodbiedrība uzskata, ka valdībai būtu jādomā par iespējām ievērot apdzīvotības koeficientu formulā, pēc kuras tiek veikts naudas sadalījums atbilstoši jaunajam izglītības finansēšanas modelim "nauda seko skolēnam". Šādi koeficienti tika solīti jau iepriekš, taču šogad līdzekļu trūkuma dēļ tie nav ieviesti.

Tāpat LIZDA gatavojas runāt par līdzfinansējuma iekļaušanu bāzes finansējumā zinātnē, lai tiktu nodrošināta iespēja Latvijai apgūt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, kā arī to, lai pirmsskolas pedagogu algas, tāpat kā pārējos izglītības līmeņos strādājošo skolotāju algas, tiktu noteiktas ar valdības noteikumiem. Paredzēts pārrunāt arī finansējuma palielinājumu profesionālajai izglītībai.

Tāpat, kā uzsver Harbaceviča, lai arī arodbiedrība atzinīgi novērtē Dombrovska nostāju nākamgad vairs nesamazināt skolotāju algas, algu jautājums ir jāsakārto un varbūt pat jāatrod iespējas kaut nedaudz to palielināt.

Jau ziņots, ka par labu streika rīkošanai 16.septembrī lēma LIZDA padome. Balsojot par streiku, atturējās tikai viena LIZDA dalīborganizācija.

LIZDA noteikusi arī to problēmu loku, par kurām tiks iesniegta prasība valdībai. Galvenokārt prasība šobrīd ir viena: palielināt finansējuma apmēru vienam skolēnam un studentam, kā arī bāzes finansējumu zinātnei.

Sākotnēji plānotais paredz, ka dalīborganizācijas par gatavību streikam varēs informēt līdz 20.oktobrim, jo 10.oktobrī pedagogi saņems šajā semestrī pirmo algu, pēc kuras tad arī lems par tālāko darbību.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais