Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas deputāts Zariņš pauž bažas par "gandrīz miljona neatbilstīgu" respiratoru iepirkumu

© unsplash.com

Saeimas "Saskaņas" frakcijas deputāts Ivars Zariņš ir iesniedzis Parlamentārās izmeklēšanas komisijai (PIK), kura izmeklē valdības rīcību Covid-19 pārvarēšanā, konkrētus jautājumus par "gandrīz miljona neatbilstīgu respiratoru iepirkumu" no SIA "Titled".

Lai pārliecinātos, vai šis iepirkums veikts valsts un sabiedrības interesēs, deputāts vērsis komisijas uzmanību uz vairākiem šī iepirkuma aspektiem - iepirkuma apjoma pamatotību, piegādātāja izvēles pamatotību, darījuma nosacījumu un piemērotās iepirkuma procedūras pamatotību un citiem aspektiem.

Zariņš uzskata, ka atbildes uz iesniegumā norādītajiem jautājumiem dos iespēju apstiprināt vai noliegt bažas par to, vai šis iepirkums "nav ticis veidots kā noziedzīga shēma", kurā iesaistītas valsts amatpersonas.

Kā norādīja "Saskaņā", ņemot vērā iegūto informāciju un amatpersonu "savādo" rīcību, īstenojot šo iepirkumu, kā arī saistībā ar minētā iepirkuma nodarīto zaudējumu atgūšanu, deputāts aicina PIK vadītāju Rihardu Kozlovski (JV) vērsties arī Finanšu izlūkošanas dienestā ar konkrētiem jautājumiem.

Vienlaikus Zariņš klāstīja, ka PIK vada valdošās koalīcijas pārstāvis, kurš regulāri esot balsojis pret iesniegto pieprasījumu izskatīšanu un informācijas iegūšanu deputātu pieprasījuma ietvaros.

"Pieļauju, tas var būt saistīts nevis ar vēlēšanos izvairīties no patiesības noskaidrošanas, bet gan ar vēlēšanos to izdarīt tieši Kozlovska vadītās komisijas ietvaros," uzskata deputāts, piebilstot, ka tāpēc viņš ar savu iesniegumu vērsies pie "Jaunās vienotības" parlamentārieša kā PIK vadītāja.

Zariņš uzskata, ka atbilde uz šo iesniegumu uzskatāmi apstiprinās vai kliedēs arī publiski paustās bažas, ka "patiesībā PIK nodarbojas nevis ar notikušā izmeklēšanu, bet gan tās darbs tiek organizēts tā, lai imitētu izmeklēšanas un nepieciešamās informācijas iegūšanas procesu, kurš dotu iespēju noskaidrot lietas patiesos apstākļus".

Jau ziņots, ka iepriekš starptautiskā laboratorijā Polijā secināts, ka pērn pavasarī Latvijas iestādēm iepirktie aptuveni miljons respiratoru nav atbilstoši noteiktajām prasībām. Šos uzņēmums "Titled" aizsardzības resoram piegādāja pavasarī un tos nodeva lietošanai valsts un pašvaldību iestādēs.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkuma centrs 9.aprīlī noslēdza divus līgumus ar SIA "Titled" par respiratoru KN95 iegādi. Respiratori KN95 ir pielīdzināmi FFP2 respiratoru aizsardzības pakāpei. Ņemot vērā aprīlī pastāvošo individuālo aizsardzības līdzekļu deficītu un problēmas ar to testēšanu, respiratoru testi tika veikti Igaunijā neakreditētā laboratorijā.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija (AM) informēja Ministru kabinetu par problēmām ar respiratoru kravas pieņemšanu, jo nebija iespējas veikt kvalitātes pārbaudi akreditētās laboratorijās Eiropā to pārslodzes dēļ.

Tomēr, reaģējot uz tajā brīdī pastāvošo individuālās aizsardzības līdzekļu trūkumu valstī, Ministru kabinets nolēma atļaut AM pieņemt kravu, pamatojoties uz vietējiem un Igaunijas laboratorijas testiem. Papildus tam valdība deleģēja AM nosūtīt respiratoru paraugus sertificētai laboratorijai.

Testos secināts, ka pirmās kravas respiratori atbilst lielākajai daļai kvalitātes prasību FFP2 aizsardzības pakāpei, izņemot divos no desmit paraugiem konstatēta nedaudz pārsniegta gaisa noplūde. Minētā neatbilstība ir ar zemu risku, tādēļ respiratori ir izmantojami.

Savukārt otrajā kravā piegādātie respiratori nav atbilstoši noteiktajām prasībām. Pirmajā līgumā par 145 000 eiro tika piegādāti 50 000 respiratoru, bet otrajā kravā par 2 898 666 eiro tika saņemti aptuveni 999 500 respiratoru.

Jelgavā reģistrētā uzņēmuma "Titled" īpašnieks ir Nauris Grosu. 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 624 760 eiro un strādāja ar 34 393 eiro peļņu. 2020.gadā uzņēmums jau apgrozīja 3 817 434 eiro un strādāja ar 452 554 eiro peļņu.