Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nākamnedēļ prognozē 30 cm sniega segu un -15 grādu aukstumu

© f64.lv, Kaspars Krafts

27.novembrī Vidzemes lielākajā daļā provizoriski iestājusies meteoroloģiskā ziema, un mēneša izskaņā tā sāksies arī citviet valstī, liecina prognozes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Meteoroloģiskā ziema sākas, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra piecas dienas pēc kārtas ir zemāka par nulli, un tās sākums ir pirmā no šīm dienām. Ja piepildīsies tuvāko dienu laika prognozes, Vidzemes lielākajā daļā meteoroloģiskā ziema būs iestājusies 27.novembrī, pārējā valstī - 28.-30.novembrī, vienīgi dažviet Kurzemes piekrastē vēl var turpināties rudens.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi līdz nākamās nedēļas beigām sniega segas biezums daudzviet Latvijā sasniegs 30 centimetrus, bet aukstākajās naktīs gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -15 grādiem.

Pirmdien un otrdien, 29. un 30.novembrī, dienvidu ciklons atnesīs 10-20 centimetrus sniega Latvijas austrumu daļai, gaidāms arī spēcīgs putenis, bet Kurzemē snigs maz vai nemaz, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes.

Intensīvākie nokrišņi gaidāmi pirmdienas pēcpusdienā un vakarā Latgalē un Sēlijā, taču valsts dienvidaustrumos iespējams ne tikai sniegs, bet arī slapjš sniegs un lietus. Uz koku zariem un vadiem var veidoties slapja sniega nogulums, un pastāv iespēja, ka zem sniega svara vietām lūzīs koki.

Līdz ar vēja pastiprināšanos gaidāms arī putenis. Naktī uz otrdienu Rīgā un daudzviet citviet piekrastē ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pieņemsies spēkā līdz 18-22 metriem sekundē. Valsts austrumu daļā otrdien, sākot ar nakti, gaidāmas ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 17 metriem sekundē.

Kupenu dēļ atsevišķi mazākas nozīmes ceļi vietām valsts centrālajā un austrumu daļā var kļūt neizbraucami.

Gaisa temperatūra Vidzemē un Latgalē pazemināsies līdz -6 grādiem. Sniegs un vējš radīs sajūtu, ka laiks ir krietni aukstāks.

Nedēļas turpinājumā iespējams vēl viens vai divi cikloni.

Pērn meteoroloģiskā ziema sākās novembra beigās valsts austrumos un 7.decembrī Latvijas lielākajā daļā.

Atbilstoši daudzu gadu vidējiem rādītājiem meteoroloģiskā ziema valsts austrumu novados tradicionāli iestājas novembra vidū, Latvijas centrālajā daļā un Kurzemes vidienē - mēneša beigās, bet Kurzemes rietumkrastā - tikai decembra vidū.

Jau ziņots, ka 2021.-2022.gada ziemas vidējā gaisa temperatūra Latvijā, tāpat kā teju visā Eiropā, gaidāma virs normas, tomēr iespējami vairāki izteikti aukstuma viļņi, liecina meteoroloģijas dienestu prognozes.

Decembra sākums gaidāms auksts un sniegots, bet mēneša otrā puse varētu būt relatīvi silta.