Latvijas cietumos pagarina epidemioloģiskos ierobežojumus

© Rūta Kalmuka / F64

Izvērtējot visus apstākļus un riskus, Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) izdots rīkojums par ierobežojumu pagarināšanu līdz 31.decembrim, informēja IeVP pārstāve Ksenija Vītola.

Jelgavas cietumā karantīna tiek pagarināta līdz 9.decembrim. Savukārt Iļģuciema cietumā karantīna ar šodienu, 26.novembri, ir pārtraukta.

Līdz 31.decembrim visās ieslodzījuma vietās ir ierobežotas satikšanās, kā arī kolektīvie resocializācijas, izglītības, nodarbinātības un brīvā laika pavadīšanas pasākumi. Ir pārtraukta arī ieslodzīto laulību reģistrācija un Ģimenes dienu organizēšana.

Ieviestie ierobežojumi regulāri tiek vērtēti ņemot vērā Covid-19 izplatību ieslodzījuma vietās un sabiedrībā kopumā, kā arī vakcinācijas aptveri ieslodzīto vidū. Sakarā ar to, ka joprojām ir augsti saslimstības rādītāji ar Covid-19 un valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, arī vispārējā epidemioloģiskā situācija nav droša un ieslodzījuma vietās tiek konstatēti jauni saslimšanas gadījumi, izvērtējot visus apstākļus un riskus, Ieslodzījuma vietu pārvaldē izdots rīkojums par ierobežojumu pagarināšanu līdz 31.decembrim.

Katrs jaunais ieslodzītais pēc nonākšanas cietumā, neatkarīgi no pašsajūtas vai simptomiem, uz 14 dienām tiek ievietots karantīnā, lai pārliecinātos, ka šis cilvēks nav inficējies ar Covid-19. Savukārt cietumu darbiniekiem ik rītu, ierodoties darbā, tiek mērīta ķermeņa temperatūra, un, ja tā ir paaugstināta, darbinieks tiek sūtīts pie sava ģimenes ārsta.

Ikvienā ieslodzījuma vietā tiek ievērotas arī elementāras higiēnas prasības attiecībā uz dezinfekciju, masku lietošanu un telpu vēdināšanu, cik to pieļauj esošā infrastruktūra, uzsvēra Trocka.

Visiem ieslodzītajiem tiek veikta rutīnas skrīninga testēšana vienu reizi nedēļā, konstatējot pozitīvos Covid-19 ieslodzītie tiek izolēti, tiek apzināts kontaktpersonu loks, novērojot to veselības stāvokli.

Uz ierobežojumu laiku ieslodzījuma vietās ir pārtraukta arī pienesumu pieņemšana.

Pašlaik karantīna līdz 9.decembrim ir izsludināta arī Rīgas Centrālcietumā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.