Kariņš: Cīņa ar klimata pārmaiņām ir mūsdienu lielākais izaicinājums

© Vladislavs Proškins / F64

Cīņa ar klimata pārmaiņām ir mūsdienu lielākais izaicinājums, un to var pārvarēt tikai kopīgiem spēkiem, uzrunā 13.Āzijas un Eiropas sanāksmē ceturtdien uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers sanāksmē, kas norisinājās attālinātā režīmā, pauda, ka Latvija līdzās citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir apņēmusies samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, 2050.gadā sasniedzot klimata neitralitāti. Lai to paveiktu, ir nepieciešama ekonomikas modernizācija un restrukturizācija.

Vienlaikus Ministru prezidents vērsa uzmanību ūdens piesārņojuma problēmai un Latvijas apņemšanos veicināt ilgtspējīgu ekonomikas attīstību, lai veicinātu piesārņojuma mazināšanu Baltijas jūrā.

Āzijas un Eiropas sanāksme tika izveidota 1996.gadā, un tā ir neformāla platforma dialogam un sadarbībai starp Āziju un Eiropu.

Ar 53 dalībvalstīm (30 Eiropas un 21 Āzijas valsts, kā arī ES un Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) sekretariāts) tā ir lielākā starptautiskā līderu sanāksme pēc ANO Ģenerālās asamblejas. Āzijas un Eiropas sanāksmes Eiropas grupu veido 27 ES dalībvalstis, kā arī Norvēģija, Šveice un Apvienotā Karaliste.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais