No šodienas transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām

No šodienas līdz 1.martam saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, savukārt gājējiem, velosipēdistiem un autovadītājiem tumšajā laikā apģērbā jābūt gaismu atstarojošiem elementiem, informē Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Vasaras riepas laikā, kad gaisa temperatūra ir zemāka par plus 5 grādiem, zaudē savu kvalitāti un bremzēšanas īpašības, jo to gumija kļūst cieta, savukārt ziemas riepas ir izstrādātas no materiāla, kas aukstumā savas īpašības nezaudē, tādēļ tās ir piemērotas braukšanai pa slideniem ceļiem aukstumā un sniegā.

Lai arī ir uzsnidzis sniegs, tumšajās diennakts stundās gājējiem un velosipēdistiem ne tikvien ārpus apdzīvotām vietām, bet arī pilsētās atstarotājs ir obligāts, bet vēl drošāk ir valkāt atstarojošās vestes vai apģērbu, kurā iestrādāts atstarojošs materiāls.

CSDD uzsver, ka saskaņā ar jaunākajām izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos patlaban atstarojošais apģērbs ir obligāts kā gājējiem, tā arī autovadītājiem, jo piespiedu apstāšanās gadījumā, nepietiekamas redzamības apstākļos un diennakts tumšajā laikā, izejot uz brauktuves vai atrodoties uz nomales, arī autovadītājiem jābūt tērptiem apģērbā ar iestrādātiem gaismu atstarojošiem elementiem.

Tāpat ziemā gājējiem ir jārēķinās, ka slidenā laikā transportlīdzekļu bremzēšanas ceļš ir krietni vien garāks nekā tad, kad brauktuve ir sausa. Tādēļ kājāmgājēji aicināti pirms brauktuves šķērsošanas pārliecināties, ka auto patiešām paspēs nobremzēt.

Autovadītājiem ziemas riepas ar radzēm atļauts izmantot no 1.oktobra līdz 1.maijam.

Svarīgākais