Bijušais KM valsts sekretārs vēlas vadīt arhīvus

Kultūras ministrijai (KM) tuvāko dienu laikā jāpieņem nozīmīgs lēmums – kam no nākamā gada sākuma uzticēt Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) vadīšanu. Konkursā uz vakanto amatu ir pieteikušies septiņi pretendenti, arī bijušais KM valsts sekretārs Aivars Gailis.

"Savulaik, kad arhīvu sistēma tika pārņemta KM pārraudzībā, es strādāju pie tās pārņemšanas. Pārņemšana no Tieslietu ministrijas bija politisks lēmums, taču arhīvu vadīšana ir administratīvs darbs," stāsta A. Gailis.

Darbu KM valsts sekretāra amatā A. Gailis sāka pildīt 1996. gadā, taču 1999. oktobrī Valsts civildienesta pārvalde (VCP) secināja, ka A. Gailis ir izdarījis disciplinārpārkāpumu – nav sekojis ministrijas budžeta līdzekļu tiesiskai izlietošanai un kontrolei, kā rezultātā nodarīts būtisks materiāls kaitējums, iegādājoties KM autobusu Neoplan, ņemot kredītu Parekss bankā. VCP pieņēma lēmumu viņu atbrīvot no KM valsts sekretāra amata. Rīgas apgabaltiesa atcēla VCP lēmumu par atlaišanu no amata un kultūras ministre Karina Pētersone viņu atjaunoja amatā.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais