Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NMPD skaidro, kāpēc no Covid-19 mirušais treneris Eiduks uzreiz netika vests uz slimnīcu

© Vladislavs Proškins/F64

"Mediķu brigāde izsaukuma laikā veica visu nepieciešamo veselības rādītāju mērījumus (temperatūra, asinsspiediens, pulss, cukura līmenis, elpošanas frakvence, elektrokardiogramma, tajā skaitā skābekļa koncentrācija asinīs), konstatējot, ka tie ir atbilstoši stāvoklim, kas konkrētajā brīdī neprasa pacienta hospitalizāciju un ļauj turpināt ārstēšanos ģimenes ārsta uzraudzībā," vēsta NMPD ieraksts sociālajā vietnē "Facebook".

Turklāt, pēc NMPD skaidrotā, skābekļa koncentrācija asinīs izsaukumā mērīta atkārtoti ar 30 minūšu intervālu. NMPD pieļauj, ka skābekļa mērījumu uzrādījusi privāta ierīce, ko pacienti paši lieto mājās paškontrolei.

"Jāuzsver, ka dienesta mediķi, izvērtējot jebkura pacienta stāvokli, izmanto specifisku medicīnisko aparatūru, kam ražotāja pārstāvji regulāri veic tehniskās apkopes un regulāri pārbauda, kalibrē, lai mērījumi vienmēr būtu precīzi," skaidro NMPD.
Portāls NRA jau rakstīja, ka aizsaulē aizgājušā trenera Eiduka ģimenei šaubas, vai viņam laicīgi sniegta palīdzība, jo, kā stāsta Eiduka meita, tētis uz slimnīcu tika aizvests tikai pēc otrā izsaukuma jau ar plašiem plaušu bojājumiem
NMPD uzsver, ka visa informācija par ikvienam pacientam izsaukuma laikā veiktajiem izmeklējumiem, fiksētajiem veselības rādītājiem un sniegto palīdzību tiek reģistrēta elektroniskajā izsaukumu kartē, kas ir medicīniskā dokumentācija. Par jebkuru izsaukumu ir iespējams precīzi pa minūtēm izsekot līdzi visām brigādes veiktajām darbībām ar pacientu, tajā skaitā veselības rādītājiem. Pēc pieprasījuma šo informāciju dienests nodod arī kontrolējošām institūcijām, kad tās vērtē pacientiem sniegto palīdzību.
Ņemot vērā Pacientu tiesību likuma normas, dienests nav tiesīgs medijiem vai citām personām sniegt informāciju par pacientu veselības stāvokli vai sniegto palīdzību. Tāpēc NMPD aicina - ja kādā situācijā pacientiem vai piederīgajiem ir šaubas par dienesta darbu, vienmēr vērsties dienestā. Tikai tā varam sniegt izvērstu informāciju par pacienta veselības rādītājiem un mediķu veiktajām darbībām. Iespējams, tas novērstu situācijas, kad publiskajā vidē nonāk neprecīza vai nepārbaudīta informācija, kas vairo neuzticēšanos mediķu darbam un nedrošības sajūtu sabiedrībā.
"Kā jebkurā profesijā, arī medicīnā strādājošie var kļūdīties. Tāpat var būt gadījumi, kas apliecina, ka nepieciešami uzlabojumi darba organizācijā kopumā. Šādas situācijas ir jāatpazīst, jāvērtē un jāmazina to iespējamība nākotnē vai jārod jauni, sistēmiski uzlabojumi. Arī dienestā pacientu drošības sistēmas ietvaros ik dienu vērtējam savu darbu. Šajā reizē sākotnējais izvērtējums liecina, ka dienesta mediķu rīcība ir bijusi atbilstoša.
Dienests izsaka visdziļāko līdzjūtību rakstā minētā pacienta ģimenei un tuviniekiem," uzsver NMPD.