Latvijas-Baltkrievijas robežas sargāšanā iesaistītajiem plānotas piemaksas

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Valdība otrdien noteica piemaksas Latvijas-Baltkrievijas robežas sargāšanā iesaistītajiem iekšlietu dienestu un bruņoto spēku pārstāvjiem.

Tāpat grozījumi valdības lēmumā par ārkārtējo situāciju vairākās pašvaldībās Latgalē paredz arī karavīriem un policistiem tiesības galējās nepieciešamības situācijā pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai pārtrauktu mēģinājumu nelikumīgi šķērsot robežu. Spēku un speciālos līdzekļus varēs izmantot situācijās, ja persona nepilda rīkojumu nekavējoši atgriezties valstī, no kuras persona šķērsoja robežu.

Piemaksas noteiktais Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts drošības dienesta amatpersonām, kā arī karavīriem un zemessargiem.

Grozījumi paredz, ka Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi un darbiniekiem, kā arī Valsts drošības dienesta amatpersonām un darbiniekiem noteiks piemaksu par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos tām noteiktās stundas algas likmes apmērā.

Piemaksas ir paredzētas arī karavīriem, jo atbalsta sniegšana neatceļ karavīriem ikdienas dienesta pienākumu un mācību uzdevumu izpildi. Karavīriem būs paredzētas piemaksas 100% apmērā no mēnešalgas, bet zemessargiem būs paaugstināta dienesta uzdevumu izpildes kompensācija.

Ar piemaksu saistītos izdevumus segs no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atbilstoši faktiski nepieciešamajam apmēram.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) paredz, ka izdevumus 1 000 000 eiro apmērā NBS varēs segt no sava budžeta, bet nepieciešamības gadījumā izdevumus 3 310 850 eiro apmērā, atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, NBS pieprasīs no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm papildu nepieciešamais finansējums saistībā ar rīkojuma izpildei nepieciešamo pasākumu īstenošanu ir 1 001 421 eiro vienam mēnesim.

Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Vasarā valdība to izsludināja no 11.augusta līdz 10.novembrim, bet vēlāk tā pagarināta līdz 10.februārim.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 2310 cilvēki.

Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 62 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 414 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi. Daļa aizturēto iesniedza pieteikumus par patvēruma piešķiršanu Latvijā.

Svarīgākais