NATO centra vadītājs: Mērķis ir pārpludināt mūs un Eiropu, lai mēs "aizrītos"

© Dmitrijs Suļžics / F64

Baltkrievijai imigrantus izmantojot kā hibrīdieroci, Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu atvēršana nav iespējama, jo pretējā gadījumā robežu pārpludinās vēl lielākas cilvēku masas, pirmdien Latvijas Radio atzina Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš nenoliedza cilvēciskas traģēdijas uz ES austrumu robežas, taču, kamēr imigranti tiek izmantoti kā hibrīdierocis, "robežu atvēršana nav variants", jo, tiklīdz tas būs iespējams, visu robežu pārpludinās arvien lielākas un lielākas cilvēku masas.

"Tā rezultātā nonāksim sākumpunktā, proti, būs jābloķē, jāstumj cilvēki atpakaļ un būsim jau lielākā krīzē Eiropā kopumā. Racionāli rūpējoties par Eiropas drošību, citu scenāriju nav. Tas mērķis ir pārpludināt mūs un Eiropu, lai mēs "aizrītos". Labāk sākumā nepieļaut, jo tad cilvēciskā traģēdija būs mazāka nekā tad, ja cilvēkus palaidīsim un mēģināsim tos apturēt," uzsvēra Sārts.

Viņš norādīja, ka imigrantu krīzes izraisīšanā Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, visticamāk, darbojas ar Krievijas klusu atbalstu. "Es neredzu, ka viņš to darītu uz savu galvu," piebilda Sārts.

Tāpat Sārts nelegālās imigrācijas krīzi aicināja skatīt daudz plašākās kopsakarībās, proti, patlaban notiek liela militāro spēku koncentrācija uz Krievijas-Ukrainas robežas. Tāpat ir izveidojusies diezgan spēcīga enerģētiskā krīze, kur daļa atslēgu un atrisinājumu ir Krievijas rokās. "Arī kibervidē nav viss mierīgi. Tas, ko redzam uz robežām, tā aina ir plašāka un kopsakarībās ir jāskata," piebilda Sārts.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstajā hibrīduzbrukumā aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.