Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Raidījums: Ministrus vairāk satrauca sava popularitāte, nevis krīzes vadība

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pasliktinoties Covid-19 situācijai, valdībā tika apspriesta iespēja pacientu šķirošanas algoritmā kā vienu no faktoriem iekļaut vakcinācijas faktu, kā arī nevakcinētajiem par ārstēšanos slimnīcā likt maksāt pašiem, vesta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Oktobra pirmajās dienās slimnīcas strauji pildījās ar Covid pacientiem, veselības aprūpes nozare gatavojās plānveida aprūpes pārtraukšanai. Koalīcijas partiju sarunās valdīja uzskats, ka vajag jaunus ierobežojumus, bet šoreiz tikai nevakcinētajiem.

5. oktobra Krīzes vadības padomes sēdē piedalījās ministri un eksperti. Situācija ar covid bija slikta un strauji kļuva vēl sliktāk. Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs prognozē, ka pēc pusotras nedēļas būs jau ap 2700 saslimšanas gadījumiem dienā. Līdz oktobra beigām slimnīcas būs pilnas. Atšķirībā no pagājušās ziemas arī citu saslimšanu pacientu ir vairāk nekā parasti, jo ilgu laiku plānveida aprūpe nebija pieejama. Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga informē, ka nāksies šķirot pacientus un lūgt starptautisko palīdzību pacientu pārvietošanai uz ārzemēm.

Ministri ir dusmīgi un meklē vainīgos. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns taujā, vai nevajadzētu nevakcinētajiem covid pacientiem likt maksāt par ārstēšanos slimnīcās. Kariņš rosina pacientu šķirošanas algoritmā iekļaut to, vai cilvēks vakcinējies.

Realitātē ministrus atsauc Kaspars Druvaskalns - vienīgais Krīzes vadības padomes sekretariāta darbinieks. Viņš prezentē kopā ar ekspertiem izstrādātu ierobežojumu priekšlikumu, kas ir vēl stingrāks nekā tas, kuru ministri bija plānojuši ieviest.

*

TĀLIS LINKAITS Satiksmes ministrs (Jaunā konservatīvā partija): "Es mēģinu būt konstruktīvs, bet kaut kā man, noklausoties Druvaskalna prezentāciju, ļoti grūti atrast tādus pieklājīgus vārdus. Manuprāt, ja mēs šo konceptu pieņemam, tad mēs varam iet mājās, jo mēs visu vasaru esam stāstījuši kaut ko vienu. Un šeit mēs piedāvājam kaut ko citu, faktiski atgriezties pie pagājušā gada pagājušās ziemas un turpināt to pašu politiku."

ANITA MUIŽNIECE Izglītības un zinātnes ministre (Jaunā konservatīvā partija): " Es nezinu, kāpēc tas tā ir sanācis, bet mēs vienmēr, kad runājam par cīņu pret pandēmiju, varbūt nevilšus ir sanācis, ka izglītība un skolas vienmēr ir pirmajās rindiņās".

ARTŪRS TOMS PLEŠS Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (Attīstībai/Par!): " Es neredzu, kā mēs pēc trijām nedēļām tādā brīdī varēsim pieņemt lēmumu, ka kaut ko veram vaļā. Mēs esam sabiedrībai klāstījuši jau ļoti ilgu laiku, ka vienīgais ceļš uz brīvāku dzīvi, sevis pasargāšana, savu tuvinieku pasargāšana ir vakcinācija, un tas vien nozīmē to, ka tie cilvēki, kuri ir vakcinējušies, viņi varēs brīvāk baudīt dažādus dzīves elements".

Tagad veselības ministrs cenšas pārliecināt pārējos, ka situācija ir sliktāka nekā domāts. Vairs nav novēršams, ka Latvija pēc inficēšanās un slimnīcu noslodzes kļūs par līderi Eiropas Savienībā. Jautājums tikai, vai krīze būs tik dziļa kā pandēmijas sākumā Itālijā un Spānijā. Taču arī Pavļuts vēlas saglabāt priekšrocības vakcinētajiem. Ministri cits pēc cita aizstāv scenāriju, ko nosaukuši par "zaļo lokdaunu". Tajā ierobežojumi attiecas tikai uz nepotētajiem.

Finanšu ministrs salīdzina situāciju ar skolēnu klasi, kur aizmugurē sēž tie, kas nemaksā nodokļus, nevakcinējas un lamājas. Viņi neizpilda mājasdarbus, bet par to soda priekšā sēdošos.

Klātesošie mediķi un ekspertu grupas pārstāvis ministriem atgādina, ka runa ir par dzīvībām, nevis antivakseru pārmācīšanu. Premjers pauž viedokli, ka valdībai jārīkojas tā, lai brīdī, kad slimnīcas būs pārpildītas, tā var teikt, ka darījusi visu, ko varēja.

Kariņš Krīzes vadības padomes sēdē izsludina pārtraukumu līdz 7. oktobrim. Kad politiķi atkal atgriežas, ir skaidrs, ka lēmumu nevar atlikt. Tikmēr analītiķi sagatavojuši prognozes vairākiem rīcības scenārijiem, no kuriem neviens nepatīk ministriem. Mediķiem un ekspertiem izdodas pārliecināt premjeru atbalstīt stingrāko rīcības variantu. Pārējie ministri nepiekāpjas.

*DANIELS PAVĻUTS Veselības ministrs (Attīstībai/Par!)*

KRIŠJĀNIS KARIŅŠ Ministru prezidents (Jaunā Vienotība): "Nedaudz nesaprotami, ka veselības ministrs nu, teiksim, nesaka skaidri, ko, viņaprāt, vajadzētu. Tad es pateikšu skaidri. Mums vajadzētu, kad izies ārā šie te potenciālie mirušo skaiti, un, ja mēs nebūsim darījuši visu, lai to novērstu, es nezinu, kā mēs kā ministri varētu turpināt savu darbu, jebkurš no mums."/

Premjers uztraucas, ka valdība nav vienota un mediķi to kritizēs. Labklājības ministrs Gatis Eglītis rosina sēdi turpināt tikai ministru lokā, bez ekspertiem.

ANITA MUIŽNIECE Izglītības un zinātnes ministre (Jaunā konservatīvā partija): "Mums sabiedrība šito neapēdīs, mēs tiešām dabūsim vakcinētos koalīcijā ar antivakseriem. Tieši tā tas arī būs. Tad jautājums, ko es darītu. Es teiktu, ka zaļais piedāvājums motivēs vakcinēties komplektā ar… un šeit es esmu laikam netipiski sev ciniska, ka ir jāmaksā un, ja vajag, ir jāpiestāda pilns rēķins par ārstēšanos un pēc tam var valsts visādi atprasīt daudzu gadu garumā. Bet tā ir šoka terapija. Un, jā, Daniel, tas skan ļoti, ļoti briesmīgi, jo pat pateikt, ka jāmaksā 200 vai simts eiro, tas nav OK lielai daļai. Mairim Briedim, es pieļauju, pilnīgi vienalga, arī 1000 eiro, bet tad, kad ir pilns rēķins, tad, iespējams, tas šoks ir sabiedrībai objektīvi vajadzīgs.*

JĀNIS REIRS Finanšu ministrs (Jaunā Vienotība): "Slimnīcās vietu tāpat nepietiks, līdz ar to es esmu pilnībā par lauka hospitāli. Tātad uztaisīt hospitāli un paziņot, ka, piemēram, visi, kas ir nevakcinēti, būs šajā lauka hospitālī, un tie cilvēki, kas ir vakcinēti, būs vispārējās slimnīcās. Plus viennozīmīgi arī nevakcinētie maksā par savu ārstēšanu. Ļoti labs Anitai priekšlikums, ka izstādām rēķinu, pēc tam skatāmies, varbūt atlaižam daļu kaut kādā veidā".

Viens pēc otra arī visi pārējie ministri piebalso, ka stingri ierobežojumi nav iespējami. Tie nemotivēšot vakcinēties, situācija slimnīcās joprojām būs dramatiska un valdība sabiedrībai nevarēs pamatot ierobežojumu atcelšanu. Premjers savā valdībā paliek mazākumā.