PVN palielināšana pieaudzēs dzīvokļu rēķinus

© nra.lv

Valdība iecerējusi palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi no 21 līdz 22%, kā ar arī paaugstināt samazināto PVN likmi līdz 12% pašreizējo 10% vietā. Savukārt elektrības patēriņam mājsaimniecībās vairs netiktu piemērota samazinātā PVN likme, bet gan pamatlikme, un tas nozīmē, ka PVN elektrībai kāps no 10% līdz 22%.

Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, piemēram, ģimenei, kura šobrīd mēnesī par elektrību samaksā 9,79 latus, piemērojot jauno PVN likmi, maksa pieaugtu par aptuveni vienu latu mēnesī. Arī par apkuri, karsto un auksto ūdeni pēc PVN likmes paaugstināšanas būs jāmaksā dārgāk, ja, protams, nemainīsies pakalpojuma izmaksas.

Tiesa, pagaidām ne Latvenergo, ne Rīgas siltums, ne Latvijas gāze nav nākusi klajā ar paziņojumiem par iespējamo tarifu kāpumu. Taču Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) vasarā akceptējusi a/s Augstsprieguma tīkls tarifu kāpumu par 51%, sākot ar 2011. gada 1. janvāri. Arī a/s Sadales tīkls ir iesniedzis SPRK projektu, kas paredz tarifu kāpumu. Agri vai vēlu Augstsprieguma tīklu un Sadales tīkla tarifa kāpums atspoguļosies arī elektrības gala cenā.

Rīgas siltuma tarifa izmaiņas savukārt ir atkarīgas no Latvijas gāzes noteiktajiem dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem. Salīdzinot ar pagājušā gada novembri, šā gada novembrī Rīgas siltuma apkures tarifs ir audzis par ceturto daļu. Pērn novembrī Rīgas siltuma klientiem par megavatstundu bija jāmaksā 29,24 lati, šogad – 36,73 lati. Šā pakalpojuma maksa aprēķināta, pamatojoties uz Latvijas gāzes noteiktajiem dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem novembrī. Tā kā Latvijas gāze prognozē, ka gāzes cena līdz gada beigām nemainīsies, visticamāk, decembrī apkure lētāka nekļūs.

Arī iepriekšējais PVN likmju kāpums, kas bija 2009. gadā, komunālos rēķinus būtiski sadārdzināja. Toreiz PVN pamatlikme no 18% tika paaugstināta līdz 21%, savukārt samazinātās likmes dubultotas – no 5% līdz 10%. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, stājoties spēkā jaunajām PVN likmēm, dzīvokļa rēķins par divistabu dzīvokli uz nodokļu kāpuma rēķina vien sadārdzinājās par aptuveni četriem latiem.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais