Robežsardzes priekšnieka vietnieks skaidro valstu sadarbības iespējas esošajā migrantu krīzē

© delfi.lv/Domburs

Robežsardzes priekšnieka vietnieks ģenerālis Ivars Ruskulis stāsta par sadarbības iespējām ar Lietuvu un Poliju sakarā migrantu krīzi uz Baltkrievijas robežām, TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu”.

Ruskulis skaidro, ka šobrīd informācija liecina, ka uz Polijas-Baltkrievijas robežas atrodas aptuveni vairāki tūkstoši migrantu, kuri ir koncentrēti tiešā robežas tuvumā, toties uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas tādu ir aptuveni 281, kuriem nav ļauta ieceļošana valstī, atgriezti uz robežas.

“Faktiski katru dienu Latvijas robežsardze sazinās ar kolēģiem Lietuva un Polijā, ir arī kopīgā platforma, kurā tiek publicēta aktuālā informācija uz robežām,” stāsta ģenerālis Ruskulis.

Sadarbība, kura ir iespējama šo valstu starpā ir Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras Frontex atbalsta ietvaros, kuru var pieprasīt jebkura dalībvalsts.

Robežsardzes priekšnieka vietnieks skaidro, ka “šobrīd, ņemot vērā, ka risks ir augsts, mēs esam ņēmuši dalību Frontex misijās, operācijās, šobrīd tie ir kādi 40 cilvēki, kuri piedalās. Polija, cik man zināms, nav pieprasījuši Frontex atbalstu.”

Robežsardzes priekšnieka vietnieks apgalvo, ka tāds uzbrukums Polijas, Eiropas Savienības ārējai robežai, no Baltkrievijas puses iepriekš nav bijis.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais