Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Restorānu biedrība aicina premjeru iepazīstināt uzņēmējus ar stratēģiju izejai no krīzes

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Restorānu biedrība, nosūtot atklātu vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), aicinājusi premjeru iepazīstināt uzņēmējus ar stratēģiju izejai no krīzes.

Biedrības prezidents Jānis Jenzis pauž, ka pirms krīzes valdība un valsts pārvalde aizsāka akciju, kuras mērķis bija samazināt valsts pārvaldes "futbolu" un administratīvo slogu iedzīvotājiem un uzņēmējiem, tomēr Covid-19 krīze ir uzskatāmi parādījusi, ka nekas Latvijas politiskajā kultūrā nav mainījies.

"Latvijas Restorānu biedrība šajos divos gados valsts augstākajām amatpersonām ir nosūtījusi desmitiem vēstuļu, kas tā arī palikušas bez atbildes un klātienes sarunas. Tā rezultātā esam nonākuši pie "sejspļāves" jeb dramatiskas situācijas uzņēmējdarbībā," uzsver Jenzis.

Biedrības ieskatā, Covid-19 pandēmijas stingrie ierobežojošie pasākumi un nepietiekamais valsts atbalsts, radījuši ne tikai krīzi ēdināšanas uzņēmumos, bet draud sagraut nozari, kas pirms Covid-19 pandēmijas veidoja 2% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pēc Restorānu biedrības teiktā, ēdināšanas nozare ir neskaitāmas reizes vērsusies pie valdības vadītāja, bet saņēmuši tikai informāciju, ka pieprasījumi tiek pārsūtīts citiem ministriem vai ministrijām atbildes sniegšanai. Ne reizi nav saņemta atbilde pēc būtības, kas ietvertu premjera stratēģisko vīziju, kā risināt ļoti situāciju nozarē, kurā lielākā daļa ir vietējo uzņēmēju un kas nodarbina 25 000 valsts iedzīvotāju.

Biedrības valdes loceklis Ēriks Dreibants pauž, ka situācija, kurā pusotra gada laikā valdības vadītājs nav radis iespēju runāt ar nozari, ir nepieņemama, jo ēdināšanas nozares darbinieki masveidā aizbrauc uz ārvalstīm, un daudzi uzņēmēji ir bankrotējuši vai atrodas bankrota priekšā.

"Lai arī Ekonomikas ministrija (EM) pēc labākās sirdsapziņas pārstāv nozari, tomēr Veselības ministrijas (VM) haotiskie priekšlikumi jauniem ierobežojumiem un Finanšu ministrijas (FM) nevēlēšanās sniegt saprotamu, drošu un ilgtermiņa atbalstu ēdināšanas nozarei draud izsaukt jaunu bankrotu vilni un milzīgus zaudējumus Latvijas valstij," norāda Dreibants.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien apstiprināja detalizētu regulējumu "dzīvei pēc lokdauna", kas paredz lielāku brīvību pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, komandantstundas atcelšanu, kā arī izglītības nodrošināšanu klātienē.