Atbildīgās iestādes vienojas, kā atbalstīt maznodrošinātos saistībā ar energoresursu sadārdzinājumu

© f64.lv, Oksana Džadana

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde ar labklājības ministru Gati Eglīti (JKP) otrdien vienojās par diviem risinājumiem, kā atbalstīt maznodrošinātos iedzīvotājus saistībā ar energoresursu cenu straujo pieaugumu, informē LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja, padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ella Pētermane.

Īstermiņa risinājums paredz finansējuma piešķiršanu pašvaldībām no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Savukārt otrs risinājums paredz līdzfinansējuma piešķiršanu nākamā gada valsts budžetā.

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis ministram atgādināja par pagājušajā nedēļā LPS nosūtīto vēstuli, kurā ministrija aicināta izstrādāt īstermiņa risinājumu un iekļaut to Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā mērķēta atbalsta mehānismu mājokļa izdevumu apmaksai noteiktām nabadzības riskam pakļautām iedzīvotāju grupām.

LPS aicināja paredzēt plašāku mājokļa pabalstu saņēmēju loku nekā noteikts sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, un šim mērķim pašvaldībām 2022.gadā paredzēt speciālu valsts budžeta mērķdotāciju.

LPS ieskatā, atbalsta saņēmēju loks jāpaplašina ar atsevišķi dzīvojošiem pensionāriem un atsevišķi dzīvojošām personām ar invaliditāti, kā arī mājsaimniecībām, kurām nav darbspējīgu personu.

Uzklausot LPS piedāvāto risinājumu, ministrs pauda izpratni par situāciju un nepieciešamību meklēt risinājumus pēc iespējas ātrāk. Tāpēc, ministrija sāks darbu pie nepieciešamajiem grozījumiem Covid19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā un aprēķiniem par nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Paralēli tiks turpināts darbs pie tā, lai 2022.gada valsts budžetā tiktu iekļauts līdzfinansējums garantētā minimālā ienākuma pabalsta un mājokļa pabalsta izmaksai 30% apmērā.

Lai Labklājības ministrija šo priekšlikumu varētu veiksmīgāk argumentēt, pašvaldības no savas puses sagatavos ministrijas lūgto informāciju.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.