Ikviena pašvaldības varēs saņemt 60 000 eiro klimata un enerģētikas projektu realizēšanai

© Andrius Ufartas/F64

Eiropas pilsētu finansēšanas mehānisms (EUCF) šogad pēdējo reizi aicina Latvijas novadu pašvaldības pieteikties finansējumam 60 tūkstošu eiro apmērā klimata un enerģētikas rīcības plānu īstenošanai, sacīts EUCF paziņojumā.

EUCF aicina visas pilsētas, novadu un reģionu pašvaldības Latvijā un citviet Eiropā (tostarp Norvēģijā, Islandē, Lihtenšteinā un Lielbritānijā) izmantot iespēju un pieteikties finansiālajam atbalstam klimata un enerģētikas rīcības plānu aktivitāšu īstenošanai.

EUCF ir gatavs piešķirt vienreizēju grantu 60 tūkstošu eiro apmērā par katru pašvaldības iesniegto pieteikumu. Proti, ja uzvar divas, trīs, četras pašvaldības no Latvijas, tad katra saņems 60 tūkstošus eiro. Finansiālais atbalsts paredzēts šādām aktivitātēm: (tehniskā) priekšizpēte, tirgus analīze, iesaistīto pušu analīze, juridiskā, ekonomiskā un finanšu analīze, risku analīze utt., kas nepieciešamas, lai izstrādātu investīciju koncepciju. Šos darbus var veikt pašvaldību darbinieki vai ar līgumu piesaistīti ārpakalpojuma eksperti no ārpuses.

Tomēr grants nevar būt daļa no investīcijām. Tas apmaksā investīciju koncepcijas izstrādei nepieciešamos resursus un pakalpojumus.

Kopumā EUCF piešķir vairāk nekā 12 miljonus eiro, lai atbalstītu pašvaldības atklātos konkursos. Trešajā kārtā, kas norisinās no 2021. gada oktobra līdz decembra vidum klimata un enerģētikas ilgtspējas programmām kopumā pieejami 4,14 miljoni eiro 69 pieteikumu finansēšanai.

Papildu informācija par pieteikumu iesniegšanu ir pieejama iepriekš minētajā tīmekļa vietnē, kā arī interesenti var vērsties pie Latvijā atbildīgā EUCF eksperta, rakstot uz e-pasta adresi ce.latvia@eucityfacility.eu.

Pašlaik atvērta trešā pieteikšanās kārta, un pašvaldības savus pieteikumus (angļu valodā) var iesūtīt līdz šā gada 17. decembrim plkst. 18.00 pēc Latvijas laika (līdz plkst.17.00 pēc Briseles laika) šeit.

EUCF atbalstu pērn piešķīra projektiem dažādos sektoros: viedie tīkli, ilgtspējīga mobilitāte, centralizētā siltumapgāde, dzīvojamās ēkas, sabiedriskās ēkas, inovatīvas enerģijas infrastruktūras un atjaunojamo enerģijas avotu integrēšana.

Latvijā

Latvijā, no 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Svarīgākais