Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija aprēķina, ka "ātrajiem" Covid-19 testiem vajag vēl 14 miljonus eiro

© F64

Paštestu Covid-19 konstatēšanai skolēniem un publiskajā sektorā strādājošajiem papildus no valsts budžeta būs nepieciešami 14 148 160 eiro.

Veselības ministrijas (VM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā "Plaša ātro antigēna paštestu izmantošana Covid-19 skrīningam, Pirmais posms" skaidrots, ka atbilstoši premjera uzdotajam uzdevumam, VM uzdots piedāvāt risinājumus Covid-19 testēšanas paplašināšanai, tai skaitā plašākai antigēna un cita veida ātro testu pielietošanai.

Atbilstoši Operatīvās vadības grupas sniegtajam priekšlikumam speciālisti ir vērtējuši nepieciešamību veikt regulāru testēšanu uz Covid-19 arī vakcinētām un pārslimojušām personām sabiedrībai kritiski svarīgajās nozarēs nodarbinātajiem, kas ir būtiski, lai laikus atklātu Covid-19 infekciju personām bez simptomiem.

Papildus, ņemot vērā laboratoriju noslodzi un testēšanas pakalpojumu izmaksas, rutīnas asimptomātisko personu testēšanai varētu tikt izmantota salīdzinoši lētāka testēšanas metode - ātrie "SARS-CoV-2" vīrusa antigēna testi, kur parauga paņemšanai un izmeklējuma veikšanai nav nepieciešams piesaistīt mediķus, jo materiāla parauga paņemšanu un rezultātu interpretāciju veic pati persona.

Atbilstoši Eiropas Slimību profilakses centra (ECDC) rekomendācijām, ka minētie paštesti uzlabo testēšanas pieejamību, paātrina diagnostiku, līdz ar to piedāvā iespēju agrāk izolēt inficētās personas un samazināt tālāku infekcijas transmisiju.

ECDC rekomendācijās arī uzsver, ka paštestus labāk uztver sabiedrība, turklāt tos ir iespējams veikt daudz biežāk nekā "PĶR" testus laboratorijās. Tāpat paštesti bieži ir lētāki par PĶR testu izmaksām.

Attiecībā uz priekšlikumiem turpmākai rīcībai tiek piedāvāts sākotnēji ieviest paštestu izmantošanu skrīningam izglītības, kā arī publiskā sektora prioritārajās jomās.

Vienlaikus tiktu sagatavota normatīvā bāze un loģistikas sistēma turpmākai paštestu lietošanas paplašināšanai. Skrīnings ar paštestiem izglītības un publiskā sektora prioritārajās jomās tiks veikts gan vakcinētām, pārslimojušām, gan nevakcinētām personām, tostarp, bērniem.

Plānots, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā publicētais testēšanas algoritms tiks papildināts ar paštestu veikšanu, kā arī izstrādāti pasākumi, kas institucionāli un individuāli veicami, ja testa rezultāts ir pozitīvs.

Minētie pasākumi paredzētu rezultātu paziņošanas procedūru, ja tests ir veikts mājās, pozitīvo rezultātu paziņošanu SPKC, apstiprinošā PĶR testa veikšanu epidemioloģiski drošā veidā, darba nespējas un kontaktpersonu statusa un procedūru regulējumu.

Tāpat tiks izvērtēta iespēja vakcinēto kontaktpersonu mājas karantīnu aizstāt ar ikdienas paštestu veikšanu institūcijā turpmākās septiņas dienas. Nepieciešamības gadījumā tiks grozīti arī normatīvie akti.

Ziņojumā skaidrots, ka paredzēts vispārējās un profesionālās izglītības sistēmā ieviest jauktu skrīninga testēšanas sistēmu. Tas nozīmē, ka audzēkņiem reizi nedēļā tiek veikts PĶR skrīninga tests ar apvienoto paraugu ("košļājamais" jeb "kociņu" tests), lai mazinātu ar paštestu veikšanas kvalitāti saistītos riskus.

Papildus tam audzēkņi vēl divas reizes nedēļā veiktu paštestu. Pamatskolas 1.-3.klašu audzēkņi paštestu veiktu mājās, vecāku uzraudzībā, bet vecākie audzēkņi paštestu veiktu izglītības iestādē.

Plānots, ka pedagogi un atbalsta personāls veiktu paštestu divas reizes nedēļā.

Pēc paštestu ieviešanas izglītības iestādēs tiks izvērtēts, vai ir iespējams pilnībā pāriet uz tiem un atteikties no skrīninga PĶR testa ar apvienoto paraugu izmantošanas.

Attiecībā uz paštestu izmantošana publiskā sektora prioritārajās jomās paredzēts ar paštestu izmantošanu aizstāt regulāro skrīningu, veicot paštestus divas reizes nedēļā. Ar paštestiem tiks pārbaudīti visas personas, tostarp, vakcinētās, kā arī netiks veidotas skrīnējamo izlases un kvotas, kā tas ir pašreiz.

Tāpat tiks piegādāts pietiekams paštestu skaits, lai varētu atkārtot testēšanu kļūdu gadījumos, varētu pēc nepieciešamības veikt testus simptomu gadījumos.

Minētais tests būtu jāveic sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, tostarp klientiem, iekšlietu dienestos, Ieslodzījuma vietu pārvaldē, Valsts probācijas dienestā, armijā, Valsts ieņēmumu dienestā, VAS "Latvijas Pasts", lidostā "Rīga", AS "Air Baltic Corporation", VAS "Latvijas dzelzceļš", AS "Pasažieru vilciens" strādājošajiem. Tāpat šie testi būtu paredzēti inspekcijām ar nelielu darbinieku skaitu, patvēruma meklētājiem, zvēraudzētavām un braukšanas instruktoriem.

Ziņojumā minēts, ka ātrie "SARS-CoV-2 "vīrusa antigēna noteikšanas testi būs ar nazālo paraugu savākšanu, tos ievietojot ne vairāk kā trīs centimetru dziļumā. Paredzēts iegādāties testus, kas ir vienkārši un ērti lietojami, tostarp, bērniem.

Pēc pirmā posma sākšanas tiks izvērtēti rezultāti un nepieciešamības gadījumā lemts par paštestu turpmāku vai plašāku izmantošanu, tostarp, par paštestu izmantošanu, regulārajā profesiju skrīningā, pilnīgu pāreju uz tiem izglītības sistēmas skrīningā, izmantošanu ārstniecības iestādēs un citur.

Ņemot vērā minēto VM sagatavotais valdības lēmuma projekts paredz, ka, lai nodrošinātu ātro paštestu izmantošanu izglītības iestādēs un publiskā sektora prioritārajās jomās laikā no 2021.gada 22.novembra līdz 2022.gada 17.janvārim, papildus nepieciešams finansējums 14 148 160 eiro apmērā.

Valdības lēmuma projekts paredz Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centram organizēt 7 074 078 paštestu iegādi, piemērojot Publisko iepirkumu likuma normu par sarunu procedūras organizēšanu.

Plānots, ka minētais finansējums tiks ņemts no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Patlaban VM ziņojums nosūtīts saskaņošanai Finanšu ministrijā. Saskaņošanas termiņš ir novembra vidus.