Vācija ziņo par jaunu migrantu vilni no Baltkrievijas puses

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Polijas izlūkdienesti ziņo, ka manījuši pirmās epizodes, kad Baltkrievijas režīms pats sāk transportēt prom no Minskas atpakaļ uz Tuvajiem Austrumiem migrantus, kuri ziemai tuvojoties atsakās doties cauri mežiem uz Eiropas Savienības (ES) robežu. Taču poļi paši arī piebilst, ka tas vēl neliecina par migrantu krīzes mazināšanos. Vācijas dienesti tikmēr aicina rēķināties ar tieši pretējo un arī Latvijas drošībnieki pagaidām nesaskata, ka spiediens uz Baltkrievijas robežas varētu noplakt, ziņo TV3 ziņās.

Uzņemtie video kadri attēlo situāciju Minskā - migranti, kas kļuvuši par cilvēku kontrabandas un Lukašenko režīma izvērstā hibrīdkara pret ES - instrumentiem - iesprūduši Baltkrievijas galvaspilsētā. Viņiem beigušās Baltkrievijas piešķirto tūristu vīzu termiņš, režīms vairs neapmaksājot arī viesnīcas, līdz ar to simtiem nelegāļu kļuvuši par bezpajumtniekiem Baltkrievijā.

Kamēr pie mums situācija stabila - kaimiņos centieni nelegāli iekļūt ES no Baltkrievijas palielinās. Migranti sociālajos tīklos izplata video no pierobežas mežiem - arī pamācības kā ierīkot vietas kur patverties ziemā. Vācijas izlūkdienesti publiskojuši datus, ka tur kopš vasaras reģisrtēti jau vairāk nekā 8000 mēginājumi iekļūt Vācijā no Polijas. Šie ir cilvēki, kas ES nonākuši pāri Baltkrievijas robežām ar Latviju, Lietuvu un Poliju.

Vācijas drošības dienesti aplēsuši, ka Baltkrievijā ik dienas tiek atgādāti 800 līdz 1000 migrantu. Vācijas dienesti arī publiskojuši karti ar jaunajiem kontrabandas maršrutiem - nelegāļi no Irākas Minskā ierodas lidojot cauri Ukrainai, Turcijai, Libānai un Apvienotajiem arābu emirātiem. Tālāk tos mazās grupiņās nogādā pie ES ārējām robežām. Vācijas drošibas dienesti ziņo, ka migrabntiem tiek iedots silts apģērbs, arī narkotiskās vielas, lai cilvēki ilgāk varētu izturēt mežā. Vienlaikus Baltkrievijas robežsargi izmantojot dronus, lai meklētu vājos punktus uz Baltijas reģiona robežām.

Latvijas drošības dienests TV3 Ziņām atklāj, ka šobrīd nekas neliecina, ka Lukašenko režīma organizētā migrantu plūsma varētu mazināties: “Valsts drošības dienests seko līdzi situācijas izmaiņām uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, lai savlaicīgi identificētu un mazinātu iespējamos riskus Latvijas valsts drošībai. Dienests sistemātiski un mērķtiecīgi iegūst informāciju par jautājumiem, kas ir saistīti ar Baltkrievijas režīma organizēto nelegālo robežšķērsotāju novirzīšanu uz Latviju un citām ES dalībvalstīm. Pašlaik dienesta rīcībā esošā informācija nedod pamatu uzskatīt, ka Baltkrievijas režīma organizētā trešo valstu pilsoņu plūsma uz Baltkrieviju varētu mazināties.”