Covid-19 pacientu aprūpē un palīgdarbos Rīgas slimnīcās iesaista armiju

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Atsaucoties Veselības ministrijas lūgumam, no 4.novembra Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi sniegs atbalstu Rīgas slimnīcām, aģentūru  informēja Aizsardzības ministrija.

Rīgas 1.slimnīcā un Rīgas 2.slimnīcā četri zemessargi ik dienu palīdzēs slimnīcu darbiniekiem "pozicionēt pacientus" gultās, transportēt pacientus uz izmeklējumiem, izdalīt ēdienu, kā arī veikt citus saimnieciskos darbus.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā atbalstu mediķiem sniegs desmit karavīri. Diennakts režīmā pieci karavīri veiks dežūrtehniķu pienākumus, transportējot, uzturot un pieslēdzot medicīniskā skābekļa balonus, bet dienas režīmā pieci karavīri slimnīcas telpās veiks dažādus citus palīgdarbus.

"Izprotot situācijas nopietnību un mediķu noslodzi, Nacionālie bruņotie spēki sniegs atbalstu veselības nozarei, piesaistot karavīrus un zemessargus slimnīcu darba nepārtrauktības nodrošināšanā. Aicinu ikvienu iedzīvotāju respektēt šobrīd spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus, lai kopīgiem spēkiem mazinātu Covid-19 izplatību, pasargājot savu un tuvāko cilvēku veselību," norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Jau ziņots, ka kopš Covid-19 vīrusa izplatības pagājušā gada pavasarī, aizsardzības nozare ir iesaistījusies tā ierobežošanā un krīzes pārvarēšanā visā Latvijā. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs pārņēma individuālo aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu centralizēto iepirkumu veikšanu, kamēr bruņotie spēki tika iesaistīti nepieciešamā loģistikas atbalsta nodrošināšanā.

Arī šogad Nacionālie bruņotie spēki no 16.oktobra līdz 31.decembrim visos Latvijas reģionos pēc Veselības ministrijas pieprasījuma ir gatavi nodrošināt nepieciešamo personālu, lai sniegtu atbalstu vakcinācijas pret Covid-19 procesa organizēšanā.

Atbalsta nodrošināšanā vakcinācijas centriem tiek iesaistītas visas četras Zemessardzes brigādes, kā arī pēc nepieciešamības - profesionālā dienesta karavīri, turpinot sniegt atbalstu veselības nozarei vakcinācijas tempa palielināšanā.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais