Cik izmaksā viena aizturētā patvēruma meklētāja ēdināšana?

© Lauris Aizupietis/F64

Iekšlietu ministrijas izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti liecina, ka vidējās dienas ēdināšanas izmaksas (ar PVN) uz vienu aizturēto pieaugušo personu, lai tai nodrošinātu veselīgu un sabalansētu uzturu, ir aptuveni 13 eiro.

2016. gada 19. februārī Valsts robežsardze noslēdza līgumu ar komersantu par ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu gan aizturētajiem patvēruma meklētājiem, gan ārzemniekiem, kuri atrodas Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā, liecina "Noteikumu par Valsts robežsardzes pagaidu turēšanas telpu un speciāli aprīkotu transportlīdzeklisākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojums.

Saskaņā ar līgumu pakalpojuma vienas vienības, proti, vienas personas porcijas (vienā ēdienreize) cena ir noteikta finanšu piedāvājumā. Vienlaicīgi līgumā ir noteikts, ka izpildītājs ēdiena gatavošanā dod priekšroku svaigiem un sezonālajiem pārtikas produktiem, izmanto produktus, kas nesatur ģenētiski modificētos organismus. Atbilstoši minētajam līgumam, vidējās dienas ēdināšanas izmaksas (ar PVN) uz vienu aizturēto pieaugušo personu ir 7,82 euro apmērā. 2020. gadā 27. martā noslēgts jauns līgums ar komersantu par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu. Sakarā ar mainīgo Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā „Daugavpils” izmitināto personu skaitu, jaunajā līgumā ēdināšanas pakalpojumu cenas tika noteiktas atkarībā no personu skaita. Piemērām, vienai pilngadīgai personai brokastis, pusdienas un vakariņas izmaksātu - 50,40 euro, ja vienlaicīgi trim personām - 19,40 euro (katrai personai), deviņām personām - 12,77 euro (katrai personai), 40 personām - 7,91 euro (katrai personai).

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā „Mucenieki” ēdināšanas pakalpojumus nodrošina cits komersants, pamatojoties uz 2019.gada 5.aprīļa ēdināšanas pakalpojuma līgumu. Šis līgums paredz, ka vienai pilngadīgai personai brokastis, pusdienas un vakariņas izmaksātu- 54,63 euro, ja šāds pakalpojums tiktu sniegts trim personām - 21,78 euro (katrai personai), deviņām personām - 15,21 euro (katrai personai), 40 personām - 7,83 euro (katrai personai).

Secināms, ka vidējās dienas ēdināšanas izmaksas (ar PVN) uz vienu aizturēto pieaugušo personu, lai tai nodrošinātu veselīgu un sabalansētu uzturu sastāda aptuveni 13 euro.

Projekts paredz attiecināt uztura normas, kas ir noteiktas Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā ievietotajam ārzemniekam un patvēruma meklētāju izmitināšanas telpās izmitinātajam patvēruma meklētājam uz personām, kuras ir izmitinātas pagaidu turēšanas telpās.

Latvijā

Seksuālā uzmākšanās Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā notiek arvien intensīvāk – to acīmredzot vēlas pateikt Kultūras ministrija, iesniedzot valdībā lūgumu pārdalīt finansējumu dažādu izdevumu segšanai. Un viens no tiem ir: novirzīt Mūzikas akadēmijai 397 959 eiro, lai varētu īstenot vardarbības novēršanas pasākumus. Vienīgi – vairs nav saprotams, kurš kuram uzmācas: pasniedzēji studentiem vai studenti pasniedzējiem? Varbūt visi visiem un vienlaikus?

Svarīgākais