Puntulis vēlas šodien pieņemt lēmumu par izmaiņām pēc 15. novembra

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Kultūras nozarei ir svarīgi lēmumu par potenciālām izmaiņām pēc 15.novembra pieņemt šodien, nevis nākamnedēļ, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Ministrs nenoliedza, ka pie situācijas, kad nedaudz uzlabojas saslimstības rādītāji, nevajadzētu izvairīties no dažādām izmaiņām pēc 15.novembra, tādējādi domājot par noteikto stingro Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanu.

Vienlaikus viņš piebilst, ka šādu lēmumu pieņemšanā nevar ignorēt esošo epidemioloģisko situāciju un ja tā paredz pagarināt "lokdaunu" pēc 15.novembra, tad šāds lēmums ir jāpieņem šodien, nevis pēc nedēļas, proti, divas dienas pirms noteikta termiņa beigām.

"Šo es aktualizēju vakar koalīcijas sanāksmē, jo pēc manām domām pareiza politika būtu tāda, ja nepieciešams pagarināt "lokdauna" termiņu, tad to pagarina bez izmaiņām, kuras būtu grūti izskaidrojamas vai par izpildāmas," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka vadība šodien diskutēs par "dzīvi pēc 15.novembra" jeb periodu pēc stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem, kas saukti arī par "lokdaunu", pirmdien pēc Sadarbības sanāksmes pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš norādīja, ka valdība lēmumu pēc 15.novembra atgriezties "zaļajā režīmā", kas paredz mazākus ierobežojumus personām ar Covid-19 sertifikātiem, jau iepriekš ir pieņēmusi, tomēr otrdien sēdē tiks uzklausīts ekspertu viedoklis par to, kas iepriekš noteiktajā regulējumā piekoriģējams.

Kariņš pauda, ka pašreizējā saslimstības situācija atbilst pirms "lokdauna" ieviešanas izstrādātajām matemātiskajām prognozēm, saslimstībai minimāli, bet samazinoties, kas nozīmē, ka pēc apmēram desmit līdz 14 dienām varētu sākt mazināties arī pacientu skaita pieplūdums slimnīcās.

Ministru prezidents skaidroja, ka valdībā iepriekš pieņemts komplekss risinājums, kas paredz pēc "lokdauna" atgriezties pie "zaļā režīma", un pašlaik plānots pie šī mērķa pieturēties.

"Tas nenozīmē, ka valstij ir viegli vai ka veselības aprūpes sistēmai ir viegli, bet šobrīd, pēc datiem, kas katru dienu tiek papildināti, izskatās, ka piepildās apmēram tas, ko mūsu eksperti bija matemātiski modelējuši. Nākamais solis - pēc divām nedēļām - būtu pāreja atpakaļ uz "zaļo režīmu"," teica Kariņš.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.