Toms Bricis skaidro, vai laika prognozes telefonā ir precīzas

© F64

Lai arī laika apstākļu prognozes telefonā šķiet ērtas, diemžēl tās bieži ir kļūdainas, Latvijas Televīzijas (LTV1) raidījumam “Revidents” norādīja LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis.

“Bieži mēs telefonos izmantojam lietotnes, kas rāda, kāds šodien Rīgā būs laiks. Lai arī tās šķiet ērtas, bieži tās ir kļūdainas tieši šo informācijas tehnoloģiju īpatnību dēļ,” skaidroja T. Bricis.

“Ja rīt pulksten sešos gribēsi būt Kolkā, tu paskaties lietotnē. Tā rāda, ka tur nelīs. Bet varbūt kāds lietus mākonītis tomēr būs novirzījies par 10 kilometriem tālāk un Kolkā līs,” teica laika ziņu redaktors.

Tieši tāpēc, lai precīzāk paredzētu laikapstākļus, T. Bricis ieteica izvēlēties nokrišņu karti plašākām reģionam, nevis prognozes konkrētam ģeogrāfiskam punktam. Cilvēks, kas to apskata, ierauga jau veselu nokrišņu zonu un var izdarīt skaidrākus secinājumus par to, vai izvēlētajā vietā nokrišņi tiešām gaidāmi.

Turklāt lielākās pilsētās iespējamas arī nelielas vietējās laikapstākļu atšķirības. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa raidījumam skaidroja, ka biežāk tā notiek vasarā, kad veidojas gubu lietus mākoņi: “Tie var aptvert ļoti nelielas daļas. Un tiešām - Rīga ir gana liela, lai mēs redzētu šīs diezgan būtiskās atšķirības, ka vienā pilsētas daļā ir negaiss ar ļoti intensīvām lietusgāzēm, bet citā - spīd saule.”

Svarīgākais