Atsāks skatīt AKKA/LAA un "TV3" strīdu par autortiesību aizskāruma kompensāciju

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta ceturtdien, 2.decembrī, paredzējusi atsākt izskatīt biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) prasības lietu pret telekompāniju "TV3 Latvija" ("TV3") par autortiesību aizsardzību un kompensācijas piedziņu.

Apelācijas instances tiesa, kas iepriekš jau bija paredzējusi pasludināt spriedumu šajā lietā, atzina, ka lietā nepieciešami papildu pierādījumi, atjaunoja lietas izmeklēšanu un uzlika par pienākumu pretprasības iesniedzējai "TV3" iesniegt papildus pierādījumus par raidorganizācijas gada ienākumiem laika periodā no 2002.-2008.gadam, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Iepriekš tiesas sēdē AKKA/LAA pārstāvis apelācijas sūdzību uzturēja, bet pretapelācijas sūdzību neatzina. "TV3" uzturēja savu pretapelācijas sūdzību, bet prasību neatzina.

2009.gada 4.februārī Rīgas apgabaltiesa daļēji apmierināja AKKA/LAA prasību un no "TV3" piedzina 138 836 latus. Tāpat tiesa daļēji apmierināja "TV3" šajā lietā iesniegto pretprasību un atzina par noslēgtu licences līgumu no 2005.gada-2012.gada 31.decembrim, un noteica "TV3" maksāt 1,6% gadā no peļņas par latviešu autoru mūzikas pārraidīšanu.

AKKA/LAA prasību tiesā iesniedza 2006.gada martā un sākotnēji no "TV3" prasīja piedzīt 1,64 miljonu latu kompensāciju, taču pēc tam tika lūgts piedzīt vēl papildu 439 680 latu zaudējumus. Prasības papildinājumos tiesu tika lūgts piedzīt kompensāciju par AKKA/LAA pārstāvēto autoru darbu izmantošanu par laiku no 2007.gada marta līdz 2008.gada 30.septembrim.

"TV3" šajā lietā iesniedza pretprasību, lūdzot noteikt pienākumu AKKA/LAA noslēgt licences līgumu.

AKKA/LAA savulaik, pamatojot prasības iesniegšanu, skaidroja, ka pretēji Bernes konvencijas "Par literāro un mākslas darbu aizsardzību" un Latvijas Autortiesību likuma prasībām "TV3" jau no 2002.gada 1.janvāra turpina izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus bez atļaujas jeb licences un nemaksājot pienācīgu autoratlīdzību.

2001.gadā ar "TV3" bija noslēgts licences līgums par tiesībām izmantot autoru muzikālos darbus raidīšanai ēterā. Līgumā autoratlīdzība bija noteikta 4% no raidorganizācijas ieņēmumiem. Atbilstoši AKKA/LAA tarifiem kompānijai piešķirta arī 35% atlaide, tādēļ 2001.gadā maksātā autoratlīdzība bija 2,6% no ieņēmumiem.

AKKA/LAA prasībā lūdz piedzīt kompensāciju pēc tiesas ieskata par minēto autortiesību pārkāpumu un aizliegt "TV3" izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus līdz brīdim, kamēr tiks noslēgts jauns licences līgums.

AKKA/LAA uzskata, ka kompensācijai jābūt preventīvai ar zināmu sodošu un audzinošu funkciju, lai rosinātu ievērot likumus, tādēļ tās apjoms tiesai jānosaka lielāks nekā autoratlīdzība, ko laikus maksā likumpaklausīgs muzikālo darbu izmantotājs. AKKA/LAA ieskatā, tas norādītu, ka tiesību pārkāpšana ir dārga un neizdevīga.

LETA jau ziņoja, ka AKKA/LAA 2006.gada pirmajā pusē apgabaltiesā iesniedza prasības gan pret "TV3", no kuras tika lūgts piedzīt naudas izteiksmē vislielāko summu - 1,64 miljonus latu, gan pret SIA "Pirmais Baltijas kanāls" un SIA "TV Rīga". Tā paša gada vasarā prasība tika iesniegta pret AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija".

Svarīgākais