Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Baltijas valstīs pieaudzis kredītņēmēju skaits

© pexels.com

No Baltijas valstīm vismazāk iespēju aizņemties patēriņa vajadzībām izmanto iedzīvotāji Latvijā, norāda "SEB bankas" pārstāvji.

Saskaņā ar "SEB bankas" datiem, šī gada deviņos mēnešos Igaunijā noslēgti par 40% vairāk patēriņa kredītu līgumu nekā pērn un kopējais līgumu skaits ir lielākais Baltijā. Lietuvā pieaugums ir par 45%, savukārt Latvijā šogad piešķirti par 11% aizdevumu vairāk nekā deviņos mēnešos pērn.

Kopumā līdz septembra beigām patēriņa kredītos Igaunijā "SEB banka" piešķīrusi ap 23,5 miljoniem eiro, Lietuvā - ap 21 miljonu eiro, bet Latvijā - ap 12 miljoniem eiro.

"Lielākoties aizņēmēji ir klienti vecumā ap 40 gadiem ar ienākumiem ap 1500 eiro, un visbiežāk aizdevumi saistīti ar vēlmi uzlabot dzīves apstākļus vai mainīt auto - šie pirkumi ir pārdomāti un izsvērti. Redzam, ka mūsu ziemeļu kaimiņi ir daudz aktīvāki darījumu skaita ziņā, savukārt dienvidu kaimiņi ņem kredītus par lielākam summām. Savukārt Latvijā ir gan mazāk līgumu, gan izvēlas mazākas aizdevuma summas," komentē "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

Visbiežāk patēriņa kredītu izmanto transportlīdzekļa iegādei - apmēram 35% gadījumu - un mājokļa remontam vai labiekārtošanai - aptuveni 30% gadījumu. Pieprasījums pēc finansējuma šajās kategorijās šogad ir lielāks nekā pērn.

Šī gada deviņos mēnešos Igaunijā noslēgti par 67% vairāk patēriņa kredītu līgumu nekā Latvijā un par 25% vairāk nekā Lietuvā. Viszemākā vidējā aizdevuma summa ir Latvijā - ap 4000 eiro. Igaunijā tā ir ap 4700 eiro, bet Lietuvā - visaugstākā - vidēji 5200 eiro.

"Tā kā bankas finansēšanas nosacījumi visā Baltijā ir gandrīz vienādi, atšķirību var skaidrot ar iedzīvotāju pārliecību par savām finansiālajām spējām un nākotni. Jau ilgāku laiku vērojama tendence, ka abu kaimiņvalstu iedzīvotāju vēlme uzlabot savu dzīves kvalitāti, izmantojot tam banku finansējumu, ir augstāka," norāda Arnis Škapars.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.