Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kā ieraudzīt ziemeļblāzmu Latvijā?

© Pixabay

Šonakt ir liela iespēja ieraudzīt ziemeļblāzmu, jo uz Zemes tiks novērota spēcīga ģeomagnētiskā vētra.

Ziemeļblāzmas mednieki lielākoties seko līdzi Kp indeksam. Jo tas ir augstāks, jo lielāka iespējamība ieraudzīt ziemeļblāzmu. Šonakt, no pusnakts līdz plkst. 6 šis indekss būs 7 no maksimāli iespējamiem 10, kas nozīmē visai lielu iespējamību ieraudzīt ziemeļblāzmu ar neapbruņotu aci pat Latvijā. Taču ziemeļblāzmas mednieki zina stāstīt, ka šo dabas parādību ir izdevies ieraudzīt un iemūžināt arī pie Kp 3.

Lai ieraudzītu šo unikālo dabas parādību, nepietiek tikai ar ģeomagnētiskās vētras esamību. Laikam ir jābūt skaidram, bez mākoņiem un tieši tāds šonakt gaidāms Zemgalē, Vidzemē un Latgalē. Ziemeļblāzmu nevar ieraudzīt apgaismotās vietās, tāpēc pilsētās ir maz cerību to saskatīt. Tāpat jābūt pietiekoši plašam skatam uz ziemeļiem.

Martins Bergšteins, 14 gadus jauns blogeris, kurš ir nopietni aizrāvies ar laika prognozēm, aicina piecienoties viņa tiešraidei, kurā viņš informēs par jaunumiem saistībā ar ziemeļblāzmu. Jaunākā informācija vēsta, ka ziemeļblāzmu, iespējams, varētu redzēt jau šodien plkst.21.

Portāls NRA jau vēstīja, ka šonakt būs iespējams ieraudzīt unikālu dabas parādību.