Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Saskaņas" deputāte rosina novirzīt vairākus miljonus eiro 14.Saeimas vēlēšanu nodrošināšanai

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Parlamenta deputāte Inga Goldberga (S) rosina 2022.gada valsts budžetā novirzīt 2,6 miljonus eiro nākamo Saeimas vēlēšanu nodrošināšanai.

Goldberga no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piedāvā novirzīt 2,6 miljonus eiro uz Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) budžeta programmu "Saeimas vēlēšanas", lai nodrošinātu 14. Saeimas vēlēšanas.

Minētā summa būtu paredzēta atlīdzības un ēdināšanas izdevumu kompensācijas nodrošināšanai vēlēšanu komisiju locekļiem, vēlēšanu vadības sistēmas tehniskajai pavadīšanai, vēlēšanu materiālu iegādei, vēlēšanu komunikācijas kampaņai, kā arī vēlēšanu pieejamības nodrošināšanai personām ar invaliditāti.

Tāpat viņa piedāvā pārdalīt finansējumu 1,8 miljonu eiro apmērā 2024.gadā CVK budžeta programmai "Eiropas Parlamenta vēlēšanas". Šī summa paredzēta vēlēšanu komisiju atlīdzībai un vēlēšanu pieejamības nodrošināšanai personām ar invaliditāti.

Goldberga arī rosina palielināt izdevumus, pārdalot finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem uz CVK budžeta programmu "Vispārējā vadība" - CVK informācijas tehnoloģijas (IT) kapacitātes celšanai. Minētie līdzekļi paredzēti IT sistēmu uzturēšanai un IT struktūrvienības izveidei.

Priekšlikumus pavadošā vēstulē politiķe skaidro, ka gadījumā, ja situācija ar 2022.gada valsts budžetu ir tik kritiska, ka nav iespējams rast nepieciešamos līdzekļus vēlēšanu komisiju atalgojuma palielināšanai, tad, lai nodrošinātu 14.Saeimas vēlēšanas, varētu būt nepieciešams aicināt ministrijas un pašvaldību domes apzināt darbiniekus, kuri piekristu strādāt vēlēšanu iecirkņos, un, ja iespējams, pieņemt īpašu regulējumu, kas ļautu šiem darbiniekiem laikā, kad viņi pilda pienākumus vēlēšanu iecirkņos, saglabāt atalgojumu arī pamatdarba vietā vai rast kādu citu iespēju stimulēt šos darbiniekus.

Vienlaikus tas varētu nozīmēt to, ka jāsamazina pašvaldībās esošo vēlēšanu iecirkņu skaitu, vai arī to, ka nevarēs nenotiks vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs veidošana ārpus Latvijas diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām.

Vienlaikus "Saskaņas" deputāte piedāvā atjaunot mērķdotāciju SIA "Daugavpils reģionālajai slimnīcai" vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā. Viņa rosina piešķirt 267 991 eiro staru terapijas iekārtas visu pamata rezerves daļu nomaiņai un specializētas programmatūras atjaunošanai. Tāpat viņa piedāvā atvēlēt 258 656 eiro, lai to pašu nodrošinātu arī multifunkcionālajai angiogrāfijas iekārtai.

Jau ziņojām, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2022.gada valsts budžeta projekta, vidēja termiņa budžeta ietvara 2022., 2023. un 2024.gadam likumprojekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi gandrīz 400 priekšlikumu,informēja parlamenta Preses dienestā.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2022.-2024.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 260 priekšlikumi. Savukārt 12 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 120 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas Saeimas frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un nozaru ministrijas, pavēstīja Preses dienestā.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus par valsts budžeta projekta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam (MK).

Atbildīgā komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks pēc MK atzinuma saņemšanas, informē komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP)

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2022.gadam", "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" un vairāk nekā desmit budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 15.novembrī.