"Republikas" deputāti rosina no AM budžeta pārdalīt ap 100 miljonus eiro zinātnei un mediķiem

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Opozīcijā esošās partijas "Republika" deputāti rosina 2022.gada budžetā pārdalīt no Aizsardzības ministrijas (AM) 68 miljonus eiro mediķu algām, bet 34 miljonus eiro - lai nodrošinātu ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai.

Saeimas deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Evija Papule, Kaspars Ģirģens un Ēriks Pucens, kuri pārstāv politisko spēku "Republika", ir iesnieguši virkni dažādu priekšlikumu nākamā gada valsts budžeta projektam. Viens no tiem paredz pārdalīt līdzekļus par labu zinātnei, jo 2003.gadā Eiropas Savienības dalībvalstis, ieskaitot Latviju, izveidoja vienotu Eiropas pētniecības telpu, kurā vienojās pētniecībā un attīstībā ieguldīt vismaz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"Teorētiski šai summai būtu jāsasniedz 240 miljonus eiro, bet praktiski zinātnisko darbību nepieciešams palielināt par vismaz 10 miljoniem eiro katru gadu, kamēr šī summa tiek sasniegta," akcentējuši politiķi.

Vērienīgu līdzekļu pārdali deputāti piedāvājuši no AM programmas "Nacionālo bruņoto spēku uzturēšana" - parlamentārieši rosina pārdalīt 68 miljonus eiro Veselības ministrijai (VM), lai palielinātu atalgojumu medicīniskajam personālam.

Tāpat no minētās AM programmas piedāvāts pārdalīt 12,5 miljonus eiro 1.-4.klašu brīvpusdienu nodrošināšanai, kuru izmaksas, atbilstoši Veselības ministrijas pamatnostādnēm, esot aprēķināts uz 22,3 miljoniem eiro gadā, bet mērķim piešķirti tikai 9,8 miljoni eiro.

Opozicionāri arī rosina noteikt, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadalījums starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem būtu 20% pret 80%, līdzšinējo 25% pret 75% vietā.

Tāpat tiek piedāvāts pārdalīt līdzekļus no Valsts prezidenta kancelejas budžeta programmas "Valsts prezidenta darbības nodrošināšana" - 150 000 eiro Veselības ministrijai (VM) ventilācijas sistēmas izbūvei SIA "Kuldīgas slimnīca". Kādā citā priekšlikumā šie deputāti minētajam mērķim piedāvā pārdalīt 183 921 eiro.

No Ekonomikas ministrijas politiķi rosina pārdalīt līdzekļus 1,2 miljonu eiro apmērā VM medmāsu algu palielināšanai. Šim mērķim līdzekļu pārdali 1,39 miljonu eiro apmērā opozicionāri piedāvā veikt arī no Ārlietu ministrijas programmas "Diplomātiskās misijas ārvalstīs".

Tikmēr lasīšanas veicināšanas programmai "Grāmatu starts" politiķi rosina pārdalīt pusmiljonu eiro no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja budžeta. "Republikas" deputāti skaidro, ka programma ir paredzēta trīs līdz četrus gadus veciem bērniem un viņu ģimenēm.

Kultūras jomā deputāti piedāvājuši pārdalīt 20 000 eiro no vienas Kultūras ministrijas programmas uz citu, proti, politiķi rosina pārdalīt Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes sekretariāta darbības nodrošināšanai iecerētos līdzekļus Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrībai, lai izveidotu piemiņas vietu pie Amatas stacijas - 1949.gada 25.martā uz Sibīriju deportētajiem. Savukārt no Valsts policijai iezīmētajiem līdzekļiem, parlamentārieši rosina pārdalīt 240 000 eiro biedrībai "Vilhelma Purvīša māja - muzejs", lai sadarbībā ar Ogres novada pašvaldību, saņemot arī atbalstu no valsts, izveidotu muzeju un godam atzīmētu Purvīša nozīmīgo gadskārtu.

Nepilnu miljonu eiro "Republikas" deputāti piedāvā pārdalīt no Ministru kabineta līdzekļiem augstskolu asistenta amata zemākās darba algas likmes pielīdzināšanai vispārējās izglītības pedagogu zemākai darba algas likmei, kas šobrīd ir 830 eiro. Tikmēr 2,08 miljonus eiro mācītspēku atbalsta personālam piedāvāts pārdalīt no Finanšu ministrijas resora.

Vairāk nekā pusmiljonu eiro deputāti piedāvājuši novirzīt no līdzekļiem Saeimas darbības nodrošināšanai, lai palielinātu Izglītības un zinātnes ministrijas budžetu apakšprogrammā "Sociālo stipendiju fonds "Studētgods"". Mērķis ir nodrošināt stipendijas augstākās izglītības studentiem ar invaliditāti kopš bērnības un studentiem - bāreņiem 160 eiro apmērā.

Minētie Saeimas deputāti arī piedāvājuši pārdalīt finansējumu no AS "Latvenergo" dividendēm un piešķirt VM 27 miljonus eiro kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšanai. Savā priekšlikumā politiķi skaidro, ka izmaksas, kas skar onkoloģiskās zāles pacientiem un reto slimību ārstēšanu, ir mērāmas desmitiem un pat simtiem tūkstošos eiro. Visiem pacientiem šāda ārstēšanās noteikta ārstu konsīlijā, un lielākā daļa no izrakstītajiem medikamentiem ir dārgi, klāsta politiķi.

"Republikas" līderis Dombrovskis aģentūrai LETA stāstīja, ka partijas biedru sagatavoto priekšlikumu uzsvars ir nodrošināt primārās vajadzības. Viņš pauda viedokli, ka kamēr neesam nodrošinājuši to, ka pamatjomās, piemēram, veselības aprūpē, augstākajā izglītībā un zinātnē, finansējums ir adekvātā līmenī, tikmēr, pēc viņa domām, valsts pārvalde nedrīkst domāt par kādiem "īpatnējiem tēriņiem".

Kā vienu no šāda veida tēriņiem viņš minēja flīģeļa iegādi, ko iepriekš bija iecerējusi Valsts prezidenta kanceleja, kā arī atalgojuma palielināšana valsts pārvaldē strādājošajiem.

Arī "pārmērīgs finansējums aizsardzības jomai", viņaprāt, nebūtu nepieciešams, jo šobrīd tas pārsniedz nepieciešamos 2% no IKP. "Republika" rosina to finansējuma daļu, kas pārsniedz 2% no IKP, novirzīt vai nu medmāsu un ārstu atalgojuma palielināšanai, vai augstākajai izglītībai.

Jau ziņojām, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2022.gada valsts budžeta projekta, vidēja termiņa budžeta ietvara 2022., 2023. un 2024.gadam likumprojekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi gandrīz 400 priekšlikumu, informēja parlamenta Preses dienestā.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2022.-2024.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 260 priekšlikumi. Savukārt 12 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 120 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas Saeimas frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un nozaru ministrijas, pavēstīja Preses dienestā.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus par valsts budžeta projekta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam (MK).

Atbildīgā komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks pēc MK atzinuma saņemšanas, informē komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP)

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2022.gadam", "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" un vairāk nekā desmit budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 15.novembrī.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais